Key takeaways
- Egypte heeft zijn doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2040 bijgesteld van 58 procent naar 40 procent.
- Aardgas blijft de komende jaren een belangrijk onderdeel van de Egyptische energiestrategie.
- Egypte verhoogt de import via een pijpleiding die het verbindt met Israël en via LNG-transporten (vloeibaar aardgas).
Doelstellingen voor hernieuwbare energie aangepast
Egypte heeft zijn doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2040 bijgesteld van 58 procent naar 40 procent. Minister Karim Badawi van Aardolie benadrukte dat aardgas de komende jaren een belangrijk onderdeel zal blijven van de Egyptische energiestrategie.
Egypte herziet doelstellingen hernieuwbare energie
Deze verschuiving komt na eerdere toezeggingen van Egypte voorafgaand aan de COP27 in 2022. Het land streefde aanvankelijk naar 42 procent hernieuwbare energieproductie in 2035, maar vervroegde dit doel later naar 2030. In juni 2024 werd het doel verder verhoogd naar 58 procent in 2040, een doel dat nu is heroverwogen.
Natuurlijk gas en fossiele brandstoffen
Badawi benadrukte het belang van samenwerking om meer aardgas te ontdekken en investeringen aan te trekken voor exploratie in de regio. Hij benadrukte de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, met name aardgas, in Egypte.
Zohr gasveld opnieuw bekeken
Deze voortdurende afhankelijkheid van fossiele brandstoffen valt samen met de inspanningen van Egypte om het vertrouwen met internationale oliemaatschappijen te herstellen. Deze bedrijven hadden hun activiteiten in Egypte teruggeschroefd vanwege een tekort aan harde valuta dat resulteerde in miljarden dollars aan onbetaalde schulden. Sinds Badawi in juli aan de macht kwam, is hij in gesprek gegaan met een groot aantal energiebedrijven, waaronder het Italiaanse Eni. Eni is van plan om begin 2025 te beginnen met het boren van nieuwe putten in het Zohr-gasveld in Egypte, het grootste van het land, om de productieniveaus te verhogen.
Invoer van energie verhogen
De piekgasproductie van Zohr bereikte 3,2 miljard kubieke voet per dag (bcf/d) in 2019, waardoor Egypte een netto-exporteur van aardgas kon worden. De productie daalde echter tot 1,9 bcf/d begin 2024, wat Egypte ertoe aanzette om de invoer te verhogen via een pijpleiding die het land verbindt met Israël en de verscheping van vloeibaar aardgas (LNG). Deze actie was nodig om langdurige stroomonderbrekingen te voorkomen die het land hadden geteisterd.
Afhankelijkheid van geïmporteerde brandstof
De afhankelijkheid van Egypte van geïmporteerde brandstof is ook toegenomen. De import van hoogzwavelige stookolie steeg in september naar 255.000 vaten per dag (bpd), het hoogste niveau sinds ten minste 2016.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!