Een hotdog eten lijkt de normaalste zaak ter wereld. Tijdens de Koude Oorlog lag dat echter net wat anders, voor de bezoekers van één specifiek hotdogkraam. Zij werden, zonder het te beseffen, onder constante surveillance gehouden van de Sovjet-Unie. Twee kernraketten stonden zelfs permanent gericht op het kraampje.
In 1943 werd het grootste kantoorgebouw ter wereld officieel geopend. Met 600.000 vierkante meter oppervlakte, 28,2 kilometer aan gangen, verspreid over vijf verdiepingen en twee kelderlagen, zou het het grootste kantoorgebouw ter wereld blijven, tot afgelopen jaar de diamantbeurs in de Indiase stad Surat werd geopend. Het Pentagon, dat plaats biedt aan 26.000 werknemers, is voortaan het op één na grootste kantoorgebouw ter wereld.
Spionage
Maar wat de Surat Diamond Exchange niet heeft, is een hotdogkraam in het midden van een twee hectaren groot, vijfhoekig middenplein. Of zoals de Sovjets dachten; hét epicentrum van de Amerikaanse militaire activiteiten.
Tijdens de Koude Oorlog maakten beide partijen, het westerse blok met de Verenigde Staten als grootste macht, en het Warschaupact, dat onder de vleugels van moeder Sovjet-Unie schuilde, uitvoerig gebruik van spionagemiddelen. Later werd die functie mee ingevuld door satellieten, waarmee de VS en de Sovjet-Unie elkaar nog beter in de gaten konden houden. Al bleken die inlichtingen niet altijd juist.
Op satellietbeelden zagen de Sovjets namelijk het gigantische vijfhoekige gebouw, dat het Amerikaanse ministerie van Defensie en de legertop gebruiken als hoofdkwartier. Maar opvallender was nog het binnenplein: elke dag, rond de middag ongeveer, zagen ze een kleine migratie ontstaan, waarbij heel wat topfunctionarissen en hooggeplaatste militairen zich verplaatsten naar een klein gebouw, in het centrum van het plein.
Geheime bunker
Dit kleine gebouwtje moest wel cruciaal zijn voor het Amerikaanse leger, zo oordeelden de Sovjets. Misschien was het wel de toegang tot het planningscentrum, of een geheime bunker waarin de toplui hun aanvalsplannen bespraken. Het gebouwtje werd 24/7 gemonitord, en meer: “Volgens de geruchten hadden de Russen er doorheen de Koude Oorlog ten allen tijde minstens twee kernraketten gericht”, zo vertelde Brett Eaton, woordvoerder voor Washington Headquarters Services, de dienst die administratieve ondersteuning biedt aan het Pentagon, in 2006.
“Ze dachten dat dit de geheimste vergaderzaal van het Pentagon was, en dat het volledige gebouw was neergepoot als fort, rond die vergaderzaal”. De Amerikaanse topmilitairen, die ’s middags rustig hun hotdog verorberden aan het kraampje, zullen ongetwijfeld gelachen hebben als ze dit wisten.
De uil
Alleen, het kraampje bestaat niet langer. Het was toe aan renovatie, en de verantwoordelijke dienst besliste om een nieuw gebouw neer te poten. Aangezien de binnentuin van het Pentagon historisch beschermd is (het Pentagon is sinds 1992 een historisch baken), moest het nieuwe gebouw bijna een exacte replica zijn.
Het nieuwe gebouw, dat 1,2 miljoen dollar kostte om neer te poten, bevat opnieuw een eetgelegenheid, en biedt plaats aan 50 gasten. De houten uil, die op het dak stond van het oude gebouw, en bedoeld was om vogels af te schrikken, kreeg ook een plaatsje op het nieuwe gebouw. Die zal nu geen schrik meer moeten hebben om onthoofd te worden door een Russische kernraket. Al weet je maar nooit.
(nd)