Eerste waterstofproject in Britse gascentrale: “Mengen van waterstof met aardgas vermindert de totale koolstofintensiteit”

Voor het eerst zal de energiedrager waterstof worden bijgemengd in de turbine van een gascentrale in het Verenigd Koninkrijk. Het proefproject, bedoeld om de rol te onderzoeken die waterstof kan spelen bij de productie van elektriciteit, moet een jaar lopen.

Waarom is dit belangrijk?

Dit is het meest recente voorbeeld van hoe grote energiebedrijven de populaire energiedrager plannen te integreren in hun beschikbare infrastructuur.

Concreet: in een persbericht eerder deze week verklaarde Centrica Business Solutions, een Britse giga-onderneming die “innovatieve” energieoplossingen levert aan zijn klanten in de bedrijfswereld, waterstof te zullen injecteren in de gascentrale van het Oost-Engelse Brigg.

  • De installatie van 49 megawatt (MW) is een noodcentrale. Dat betekent dat hij ontworpen is “om te voldoen aan de vraag tijdens piekuren of wanneer de opwekking uit hernieuwbare energiebronnen laag is”, klinkt het in de verklaring.

Waarom? “Het mengen van waterstof met aardgas vermindert de totale koolstofintensiteit”, zo betoogt Centrica.

Verder: “De verwachting is dat tijdens de test, die in het derde kwartaal van 2023 van start gaat, niet meer dan drie procent van de gasmix uit waterstof kan bestaan, wat na afloop van het project stapsgewijs wordt verhoogd tot 20 procent”, aldus nog het bedrijf.

  • “Op langere termijn is de visie om naar 100 procent waterstof te gaan en een vergelijkbare technologie in te zetten in alle gasgestookte noodcentrales.”
  • Centrica is al een deel van het terrein in Brigg aan het ombouwen tot een batterijopslagfaciliteit. Daar moet de energie worden opgeslagen die wordt opgewekt door nabijgelegen windmolenparken.

Elektrolyse…

Een extra woordje uitleg: waterstof, een gas, kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse, waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof.

  • Bij het project is ook de start-up HiiROC betrokken, waar Centrica een belang in heeft. HiiROC heeft elektrolysetechnologie ontwikkeld waarmee waterstof kan worden gemaakt tegen lagere kosten en met minder uitstoot dan met andere methoden.
  • Via het elektrolyseproces van HiiROC wordt biomethaan, fakkelgas of aardgas omgezet in waterstof en roet, een bijproduct dat kan worden gebruikt in banden, rubbers en drukinkten, zo bericht The Guardian.
  • Duurzaamheidscredentials: als de elektriciteit die bij elektrolyse wordt gebruikt, afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind- of zonne-energie, wordt het eindproduct groene of hernieuwbare waterstof genoemd.

…vreet elektriciteit

Hoewel in nogal wat businesskringen en bij bepaalde overheden enthousiasme heerst over het potentieel van groene waterstof, blijft de productie ervan peperduur; die vreet immers elektriciteit.

  • Wereldwijd zijn al tientallen projecten in ontwikkeling; weinig hiervan zijn operationeel. Sommige deskundigen blijven zich afvragen of het mogelijk zal zijn de brandstof op rendabele wijze en op grote schaal te produceren. Momenteel is het overgrote deel van de waterstofproductie gebaseerd op fossiele brandstoffen.

In België zijn energiebedrijf Engie en chemiefirma Ineos vorig jaar beginnen experimenteren met de bijmenging van waterstof in een gasturbine, zo schreef De Tijd toen.

  • De tests vonden plaats op de site van Ineos Phenol in de Antwerpse haven. Het was de eerste keer dat dergelijke experimenten op industriële schaal werden uitgevoerd in België. De waterstof in kwestie was niet opgewekt door een hernieuwbare bron.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20