Eerste bank in België trekt spaarrente op, maar volgt ook de rest?

De Vlaamse spaarbank CKV is als kleinste bank van België de eerste uit de sector dat een renteverhoging op spaarrekeningen doorvoert. Vanaf 1 oktober wordt de rente van 0,25 naar 0,70 procent opgetrokken.

De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) beginnen stilaan effect te hebben op de spaarrentes. De financiële instelling CKV verhoogt op 1 oktober haar rentes voor klanten van 0,25 naar 0,70 procent. Een groot verschil tegenover andere banken waar 0,11 procent de norm is.

  • De basisrente wordt verdubbeld van 0,10 naar 0,20 procent.
  • De getrouwheidspremie wordt opgetrokken van 0,15 naar 0,50 procent.

De basisrente wordt dagelijks berekend op het bedrag dat op de rekening staat en vervolgens iedere dag uitbetaald. De getrouwheidspremie, is zoals de naam het zegt, voor wie trouw is aan het sparen. Wie zijn geld langer dan 12 maanden op zijn rekening laat staan, profiteert vanaf oktober dit jaar van 0,50 procent rente op het totale bedrag.

Renteverhogingen positief nieuws voor de spaarder

Tot voor kort moesten banken betalen om hun geld bij de ECB te parkeren, waardoor de rente op spaarrekeningen ook beperkt bleven tot een minimum. Maar met het optrekken van de depositorente door de ECB, ligt er nu meer ruimte voor banken om de rente te verhogen. De vraag is vooral wanneer en wie dat zullen zijn. De depositorente van 0,75 procent maakt namelijk dat banken nu dat percentage verdienen als ze beslissen hun geld bij de ECB te parkeren.

Wie volgt nu?

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, zei in een bericht van De Tijd dat “vaak als één bank beweegt, de rest volgt”. Al gaf CEO van Belfius, Marc Rasière, eerder aan geen mogelijkheden te zien om de spaarrentes dit jaar nog te verhogen. Ook andere grootbanken zeiden voorlopig nog weinig ruimte te zien om renteverhogingen toe te passen. Dat is volgens hen nog te vroeg aangezien ze naast de wettelijke minimumrente (0,11 procent) ook taksen moeten betalen op spaardeposito’s (0,33 procent). Vincent Van Petegem, minister van Financiën (cd&v) gaf eerder ook aan de taksen te willen verhogen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20