Als het goed gaat, schieten de Verenigde Arabische Emiraten binnen 40 dagen hun eerste Marsraket de lucht in. De raket zal een satelliet in een baan om Mars brengen. Volgens de VAE is dat cruciaal voor de toekomst van het land.
De tijd dat Rusland en de Verenigde Staten de twee ruimte-grootmachten waren, ligt bijna achter ons. Daar lijkt het toch op, nu ook de VAE zich mengen in het ruimtespel. Na vier succesvolle satellietlanceringen en een astronaut in het ISS, richt de Arabische wereld het vizier op Mars.
Orbit
Een mens op de rode planeet, daar is het te vroeg voor en dat maakt van deze missie een unieke zaak. Zowel de VS als China lanceren namelijk een missie naar Mars, maar zij zullen proberen een landingscapsule op de planeet te parkeren. Niet zo voor de VAE.
De ‘Hope Mars Mission’, die op 15 juli gelanceerd wordt, is al in ontwikkeling sinds 2014. Volgens de projectmanager, Omran Sharaf, gaat het erom de overlevingskansen van de VAE te verbeteren. ‘Het gaat om de toekomst van de VAE en onze overleving’, zegt hij aan de Britse krant The Guardian.
Klimaatverandering op Mars
De missie zal een volledig Marsjaar meedraaien in een baan om de planeet. Daarmee wil de VAE de dynamiek van de Martiaanse atmosfeer bestuderen en een completer beeld krijgen van zijn klimaat.
Volgens de wetenschappers van de VAE is Mars namelijk een Aarde-achtige planeet, maar dan een waar er door atmosferische veranderingen geen water meer kan bestaan. Water is cruciaal voor leven zoals wij het kennen, dus wil de VAE weten hoe die evolutie er is gekomen.
Slechte of goede timing?
Het is economisch gezien een moeilijk moment om een ruimtemissie te lanceren. De olieprijzen zijn kortstondig erg volatiel geweest door de coronacrisis en de komende OPEC-meetings kunnen een invloed hebben op de evolutie van die prijs. De economie en het vluchtverkeer ligt grotendeels plat. Al met al lijkt dit eerder ijdele project slecht getimed.
Maar de overheid van de VAE hoopt met het project jongeren te inspireren en te tonen hoe ver de staat intussen gekomen is. Het is dan ook een sterk staaltje wetenschap. De VAE bestaat nog maar 50 jaar en viert dan ook die verjaardag met een Marsmissie.
Om van een rudimentair wetenschappelijk programma op zes jaar tijd naar een Marsmissie te gaan, werd er gebruikgemaakt van een lanceringsplatform uit Japan, kennis uit Zuid-Korea en onderzoek uit de VS. De bevindingen van de reis rond Mars zullen dan ook gedeeld worden met 130 onderzoeksinstituten van over de hele wereld, belooft de overheid van de VAE.