Nieuwe eenjarige staatsbon brengt minder op dan de meest lucratieve spaarproducten

Nieuwe eenjarige staatsbon brengt minder op dan de meest lucratieve spaarproducten
Spaarvarkens – (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Het Agentschap van de Schuld heeft de rendementen van de nieuwe staatsbons bekendgemaakt. Wie zijn geld een jaar uitleent aan de overheid ontvangt een rente van 2,75 procent bruto. Er zijn spaarboekjes, termijnrekeningen en kasbons die meer geld in het laatje brengen.

In het nieuws: De overheid brengt deze maand twee nieuwe staatsbons op de markt. Die hebben een looptijd van een en tien jaar. Nu weten we ook hoe rendabel de overheidsobligaties zijn.

  • De eenjarige staatsbon gaat gepaard met een coupon van 2,75 procent bruto. De overheid had vorig jaar de roerende voorheffing voor de kortlopende obligatie uitzonderlijk verlaagd van 30 naar 15 procent. Dat is deze keer niet het geval. Na betaling van de roerende voorheffing blijft er dus netto 1,925 procent over.
  • Wie zijn kapitaal voor tien jaar toevertrouwt aan de overheid ontvangt een jaarlijkse rente van 2,8 procent bruto, oftewel 1,96 procent netto.
  • De intekenperiode loopt van 5 september tot en met 12 september voor inschrijvingen via de Dienst van het Grootboeken. De deadline wordt opgeschoven tot 13 september voor wie aanklopt bij een van de deelnemende banken.

Tal van spaarproducten zijn lucratiever

Opgemerkt: Op 4 september loopt de vorige eenjarige staatsbon af. Op dat moment komt er maar liefst 22,6 miljard euro aan spaargeld, inclusief interesten, vrij. De overheid hoopt een deel van dat kapitaal opnieuw aan te trekken. De staat krijgt nu volop concurrentie van de banken, die lucratievere spaarproducten in hun gamma hebben.

  • Om te beginnen moet de eenjarige kasbon de duimen leggen voor maar liefst 25 spaarboekjes. Vier van die formules brengen minstens 3 procent in het laatje. Op die kapitaalopbrengsten moet je geen belastingen betalen zolang je niet meer dan 1.020 euro aan interesten opstrijkt. Indien je kapitaal meer opbrengt, ben je op alles boven dat plafondbedrag een roerende voorheffing van 15 procent verschuldigd.
    • De Ritme-Spaarrekening van vdk bank is met een rente van 3,15 procent momenteel de meest lucratieve spaarrekening op de markt. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand sparen. Het is dus niet mogelijk om een klap al je geld op dat spaarboekje te parkeren.
    • Vision+ van de nichespeler Santander Consumer is de meest lucratieve formule zonder spaarbeperkingen. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt een rente van 2,85 procent. Dat zijn nog altijd ruim 90 basispunten meer dan de eenjarige kasbon.
  • Veel banken hebben de voorbije weken nieuwe hoogrentende termijnrekeningen op de markt gebracht, of de rente op bestaande formules opgetrokken.
    • Op dit moment telt ons land twaalf eenjarige termijnrekeningen die rendabeler zijn dan de staatsbon met dezelfde looptijd.
    • De formules van ING en Belfius brengen het meest op. Die twee termijnrekeningen belonen je spaarinspanningen met een rente van 3,8 procent bruto. Bij ING loopt het tarief zelfs op tot 4 procent voor spaarders die vroegtijdig hebben ingetekend op de termijnrekening.
    • Als we kijken naar de termijnrekeningen met een looptijd van tien jaar zijn er slechts drie formules die lucratiever zijn dan de staatsbon met dezelfde looptijd. De termijnrekening van Beobank is met een rente van 3,5 procent bruto de meest rendabele formule binnen deze categorie.
  • Sommige spelers gooien ook kasbons in de strijd om de staatsbonmiljarden.
    • Ons land telt momenteel vier kasbons met een looptijd van een jaar en die zijn allemaal lucratiever dan de kortlopende staatsbon. KBC brengt de meest rendabele eenjarige kasbon aan de man. Die gaat gepaard met een brutorente van 3,1 procent.
    • Slechts twee banken – ING en vdk bank – verkopen kasbons met een looptijd van tien jaar. Die twee producten zijn minder rendabel dan de staatsbon met dezelfde looptijd. De kasbon van Belfius brengt 2,6 procent bruto op en die van vdk bank 2 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.