“Een ramp voor Macron”: financieel analisten over de Franse kiesuitslag

“Een ramp voor Macron”: financieel analisten over de Franse kiesuitslag
Emmanuel Macron – Getty Images

De Franse president Emmanuel Macron voert de komende dagen gesprekken om na te gaan hoe het verder moet na de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De financiële wereld volgt de ontwikkelingen op de voet, want de nieuwe politieke constellatie kan bepalend zijn voor de toekomstige economische groei van Frankrijk, de stabiliteit van de eurozone en de evolutie van de rentetarieven.

Ensemble, het politieke blok achter Macron, werd in die verkiezingen wel de grootste fractie, maar haalde niet de absolute meerderheid. In zijn vorige legislatuur had de president wel nog een comfortabele meerderheid achter zich. Hier nog eens de nieuwe verdeling van de 577 zetels (289 nodig voor een meerderheid) in het Assemblée:

  • Ensemble (Macron): 245
  • Nupes (Mélenchon): 135
  • Rassemblement National (Le Pen): 89
  • Les Républicains: 61

Volgens de analisten van vermogensbeheerder Amundi en de banken ABN Amro en ING blijven de gevolgen op korte termijn beperkt, wat ook verklaarde waarom de aandelen- en obligatiemarkten nauwelijks reageerden op de kiesuitslag. Maar op middellange termijn gaat Macron moeilijke tijden tegemoet.

ABN Amro: “Tempo van hervormingen zal vertragen”

“Ondanks het feit dat de regering geen absolute meerderheid heeft, blijft het land wel bestuurbaar voor de komende 5 jaar. Een relatieve meerderheid betekent alleen dat er meer concessies moeten worden gedaan en onderhandeld moet worden met andere politieke partijen om een wetsvoorstel erdoor te krijgen.”

“De meeste economische hervormingen uit het politieke programma van Macron krijgen ook bredere steun dan zijn fractie, met name van de rechterkant van het politieke spectrum. Een van Macrons grootste economische hervormingen betreft bijvoorbeeld het pensioenstelsel en het is al bekend dat deze hervorming gunstige adviezen krijgt van les Républicains (LR).”

“Het grootste nadeel van het gebrek aan een absolute meerderheid zal echter de snelheid van de politieke agenda van de regering zijn. Een sterkere oppositie, zowel van rechts- als van linksradicale zijde, zal de uitvoering van Macrons beleid nog meer op de proef stellen, bijvoorbeeld via moties van wantrouwen.”

“Het tweede en laatste mandaat van Macron zal dus geen vredige rit worden. Het tempo van de hervormingen zal vertragen. Tot slot zien wij moeilijk een nieuwe politieke coalitie met LR ontstaan, maar eerder meer meerderheden die geval per geval worden opgebouwd.”

Amundi: “Franse uitslag opent een fase van politieke impasse”

“De versplintering van de stemmen in onverzoenlijke politieke blokken zonder absolute meerderheid creëert een politieke situatie die ongekend is in de Vijfde Republiek. De financiële markten lijken zich op korte termijn geen zorgen te maken, maar het ontbreken van een duidelijke beleidskoers kan gevolgen hebben op middellange termijn.”

“De aandelenindexen en de rente op de Franse schatkistobligaties reageerden beperkt op dit nieuws, wat erop wijst dat de markten zich niet al te veel zorgen maken over de situatie. Bovendien zou wel eens snel een nieuwe fase van fiscale stimuli en consumptiesteun aangekondigd kunnen worden. Dit zal de binnenlandse vraag en dus ook de aandelen stimuleren.”

“Een mogelijke politieke impasse en vooral het uitblijven van grote langetermijnhervormingen kunnen echter het begrotingstraject en daarmee de houdbaarheid van de Franse schuld beïnvloeden, in de context van hogere rentetarieven en strengere financiële voorwaarden.”

ING: “Dit is een ramp voor Macron”

“Deze resultaten zijn een ramp voor Macron, die zich in grote moeilijkheden bevindt om te regeren en zijn programma uit te voeren. In dit stadium zijn er verschillende mogelijkheden.”

“Ofwel slaagt Macron erin LR te overtuigen om een meerderheid te vormen, die rechtser zou zijn dan Macrons standpunt. Dit lijkt op dit moment moeilijk, aangezien LR terughoudend is, maar dit zou de komende dagen kunnen veranderen, vooral afhankelijk van de toewijzing van bepaalde ministeries of sleutelposities.”

“Een andere mogelijkheid is dat Macron probeert de steun te krijgen van linkse volksvertegenwoordigers die weigerden zich aan te sluiten bij de Nupes-alliantie, en enkele rechtse volksvertegenwoordigers, in een poging een meerderheid te vormen.”

“Het is mogelijk dat er geen meerderheid tot stand komt en dat voor elke wet intensief moet worden onderhandeld om steun ad hoc te krijgen. In de context van een economische vertraging (en waarschijnlijk zelfs recessie), hoge inflatie en een overheidstekort van 6,5 procent van het bruto binnenlands product in 2021, zou dit snel onwerkbaar kunnen worden.”

“Hoe dan ook, dit is een nieuw tijdperk voor de Franse politiek, die zal moeten leren omgaan met coalities, akkoorden en consensus – iets waar de meeste Europese landen aan gewend zijn, maar Frankrijk niet.”

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.