Een nieuw Da Vinci-mysterie: wie tekende de Vitruviusman?

Iedereen kent de Vitruviusman van Leonardo Da Vinci Het is een tekening van een naakte man die met armen en benen gestrekt alsook gespreid staat. Da Vinci legde via zijn tekening de anatomische proporties van het menselijk lichaam bloot. De Man van Vitruvius komt ook voor op de Italiaanse 1-euromunt.

Maar was Da Vinci wel de eerste die zo`n soort tekening maakte? De Italiaanse architect Claudio Sgarbi heeft redenen om daar aan te twijfelen. Hij vond een tekening in de bibliotheek van Ariostea in een oud manuscript uit de Renaissance. De man op de tekening ziet er anders uit, maar de afmetingen zijn exact dezelfde. Eerst dacht Sgarbi dat de gevonden tekening gebaseerd was op die van Da Vinci. Inmiddels vermoedt hij dat de tekening eerder is gemaakt. Da Vinci tekende zijn Vitruviusman tussen 1490 en 1500. De tekening wordt tentoongesteld in de Gallerie dell’Accademia in Venetië.

Kunsthistoricus Martin Kemp is het niet eens met Sgarbi`s conclusie. Kemp is dan ook niet voor niets ’s werelds leidende autoriteit waar het Da Vinci’s werk betreft. Volgens hem zijn de geometrie en de positie van de armen fout. Ook bevindt het hoofd zich niet op dezelfde hoogte als de geheven handen. De vondst van Sgarbi heeft zeker kunsthistorische waarde, maar wat Kemp betreft is de tekening na de Vitruviusman gemaakt.

Sgarbi vermoedt dat de Vitruviusman het resultaat was van een samenwerking tussen een paar van de knapste koppen uit de Renaissance was, waaronder ene Giacomo Andrea uit Ferrara, die waarschijnlijk de tekenaar is van Sgarbi’s vondst. In een paar van zijn brieven had Da Vinci het ook over “een andere Vitruviusman”.

Tot nu toe is nog niet bekend waar hij naar verwees.