Een luguber exportcijfer: bloed is goed voor ruim 2,6 procent van de Amerikaanse export

De Verenigde Staten hebben tal van exportproducten, gaande van machines tot farmaceutica. Maar wist je dat ook bloed een belangrijk Amerikaans uitvoerproduct is?

De bloedmarkt in de Verenigde Staten is een miljardenbusiness. Volgens gegevens van Global Market Insights was die markt vorig jaar zo’n 3,3 miljard dollar waard. De data van het Census Bureau, een agentschap van het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken, tonen dan weer aan dat bloed goed is voor 2,69 procent van de Amerikaanse export.

Bloedtekort tijdens de coronacrisis

Tijdens de coronacrisis werd pijnlijk duidelijk hoeveel nood er is aan bloed. Het Rode Kruis in de VS kondigde toen voor de eerste keer een nationaal tekort aan bloed aan. Dat tekort was zodanig nijpend dat de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA had beslist om beperkingen op het aanvaarden van bloeddonaties van mannen die seks hebben met mannen, te versoepelen. Voorstanders willen overigens dat het agentschap de wetenschap volgt en het verbod helemaal afschaft.

“Er is nog steeds overheidsbeleid dat homo- en biseksuelen en andere mannen die seks hebben met mannen stigmatiseert. Dat beleid versterkt het valse idee dat er iets inherent zieks is aan homo zijn”, zegt Jason Cianciotto, vicepresident communicatie en openbaar beleid bij Gay Men’s Health Crisis, aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Nochtans kan die gemeenschap helpen om het bloedtekort weg te werken. Een rapport van de UCLA School of Law toonde in 2014 aan dat de bloedvoorraad elk jaar met 2 tot 4 procent zou kunnen toenemen als homo- en biseksuelen bloed mogen doneren.

Compensatie voor donaties

In tegenstelling tot veel andere landen worden mensen in de VS vergoed wanneer ze bloed of plasma doneren. Zo kunnen ze 30 tot 50 dollar verdienen per bezoek aan een donatiecentrum.

“Mijn collega’s en ik hebben de locaties van donatiecentra in kaart gebracht om na te gaan of er een correlatie is tussen het adres van het centrum en het armoedeniveau van het gebied. We zijn tot de conclusie gekomen dat die centra oververtegenwoordigd zijn in gebieden met veel armoede”, laat Analidis Ochoa, een doctoraatsstudent aan de Universiteit van Michigan, weten in een reactie tegenover CNBC.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20