Het uitwerken van de alternatieve maatregelen voor het krantencontract is opnieuw verdaagd. Het blijkt een lastige bevalling, de 125 miljoen euro die vrijgekomen is op de begroting op de “juiste” manier opnieuw te verdelen.
- Hoewel het nog niet formeel beslist is, blijkt zeer duidelijk: het krantencontract in de huidige vorm, waarbij privébedrijven PPP en het Franse Proximy wonnen, wordt niet gegund door Vivaldi. Een Europese concessie uitschrijven en die vervolgens toekennen aan iemand anders dan staatsbedrijf Bpost, dat is geen optie meer.
- Maar Vivaldi worstelt tegelijk met hoe dan op een juiste manier de “alternatieve maatregelen” uit te werken, die blijkbaar iedereen toch wil invoeren, zeker op de linkerkant.
- Want drie machtige instituten trekken aan de mouw van de regeringspartners:
- Uiteraard Bpost zelf, dat totaal niet zag aankomen dat het de krantenconcessie zou verliezen en absoluut nog geld wil zien van de overheid. Werkgelegenheid bij het overheidsbedrijf is hier het toverwoord.
- Maar ook de krantenuitgevers, de Franstaligen luidop, de Vlaamse in alle discretie, om toch maar nog een deeltje van de koek te krijgen. Daarbij gaat het over de ‘bescherming van de democratie’, als uitleg.
- Voor de ‘zuil’, onder meer met Beweging.net en ook Kerk & Leven, zijn er minder ronkende argumenten, maar wel een vraag van cd&v om die ook op te nemen, andermaal, in de steunmaatregelen.
- “Er is vooruitgang geboekt, we weten waar we naartoe gaan”, zegt een lid van de kern. Nu is er op niveau van de kabinetten een werkgroep rond een “nieuwe en beperkte concessie”, om toch nog de landelijke gebieden te bedienen. “Bedoeling is zowel de uitgevers als de vzw-blaadjes nog een tijdelijke steun te geven”. En ook om dan nog “tijdelijk Bpost te laten bussen, als overgangsmaatregel”, zo zegt een bron in de meerderheid.
- De essentie daarbij: hoe lang zal dat “tijdelijke” dan in werkelijkheid blijven lopen, zeker als Vivaldi straks na juni ‘24 verzakt in lopende zaken? Want dan wordt het makkelijker om in alle stilte toch gewoon met die steun door te gaan.
- Plus, er blijft de budgettaire kwestie: er komt 125 miljoen overheidsgeld vrij, dat niet naar de concessie gaat. Maar wat komt in de plaats? De PS wil gerust opnieuw dat bedrag integraal aan steun uitgeven, de Open Vld ziet dat totaal niet zitten en wil een “structurele besparing”. “De nieuwe steun zal beperkt zijn”, is daar te horen.
- Zo eindigt het dossier morgen op de kern meer dan waarschijnlijk met opnieuw belastinggeld voor de drie machtige instituten: Bpost, de krantenuitgevers en de zuil. De premier wil graag het dossier van de baan: hij vertrekt op reis naar de VS, met een pak pers in het kielzog.