De eedaflegging van de Vlaamse ministers was een snelle procedure. Maar door de manier waarop de hand opgestoken wordt, kan er toch een boodschap meegegeven worden. Drie regeringsleden deden dat ook.
Key takeaways
- Een gebaar maken met je hand tijdens de eedaflegging mag, alleen de tekst moet juist zijn.
- Daarom is het geen probleem dat Matthias Diependaele, Melissa Depraetere en Zuhal Demir elk een statement maakten door hun hand op een bijzondere wijze op te steken.
Genoteerd: De tekst die een minister uit moet spreken bij de eedaflegging, ligt vast. Die luidt: “Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en de wetten van het Belgische volk”. Daarbij moet je de hand opsteken. Maar welke hand dat is of hoe je dat doet, is niet bepaald.
- Dat wil zeggen dat je de eed kunt afleggen met een afwijkend gebaar. Enkel de tekst maakt de eed geldig. In het verleden probeerden parlementsleden wel eens om een statement te maken door de tekst anders uit te spreken. De eed moest dan opnieuw afgelegd worden.
- Bij de eedafleggingen van de nieuwe Vlaams Parlementsleden in juni waren er ook al opvallende gebaren zoals een gebalde vuist en een V-teken te zien.
Linkse hand en rechts V-teken
Gezien: Drie regeringsleden maakten tóch een statement, maar dan met een gebaar.
- Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) bracht de eed door drie vingers van zijn rechterhand op te steken. Dat is de universeel bekende scoutsgroet, wat symbool staat voor de “belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld”, zo staat op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen te lezen. Diependaele had middels een selfie op de Dag van de Jeugdbeweging in 2020 al kenbaar gemaakt dat hij bij de scouts zat.
- Melissa Depraetere (Vooruit) legde dan weer de eed af met haar linkerhand in de lucht. Dat was een bewuste verwijzing naar haar politieke overtuiging. Volgens Vooruit-woordvoerder Niels Pattyn bracht Depraetere een ode aan “de linkse vuist van de solidariteit”, zo legt hij uit aan De Standaard. “Een stevige linker die garant staat voor rechten en plichten. Voor uw deel doen en uw deel krijgen. Bijdragen naar vermogen en krijgen naar noden”.
- Zuhal Demir (N-VA) bracht bij de eedaflegging de V-groet, door enkel haar wijs- en middelvinger op te steken. Het gebaar wordt veel gebruikt door Vlaams-nationalistische politici, bij zowel N-VA als Vlaams Belang. De “V voor Vlaanderen”, verklaart N-VA-woordvoerder Nick Buysmans.
- N-VA-voorzitter Bart De Wever introduceerde het gebaar in de campagne van 2014, waar het gold als afkorting van de slogan ‘Verandering voor vooruitgang’. Inmiddels is het V-teken algemener. De Wever maakte ook het V-gebaar bij zijn overwinningsspeech in juni, terwijl Tom Van Grieken (Vlaams Belang) het tegenwoordig heeft over de ‘V-partijen’ wanneer hij N-VA en Vlaams Belang bedoelt.