Lenin Moreno schaft de dure brandstofsubsidies dan toch niet af. De Ecuadoraanse president zwicht na dagenlang en gewelddadig protest van de bevolking.
Begin oktober stelde president Lenin Moreno een reeks besparingsmaatregelen voor. De afschaffing van de 40 jaar oude subsidies op brandstoffen sprong het meest in het oog. Dankzij die maatregel zou de overheid jaarlijks over 1,5 miljard dollar extra beschikken. Het was bovendien de voorwaarde voor een lening van 4,2 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
‘Gekozen voor vrede’
De bevolking reageerde echter met massale betogingen. De regering ontvluchtte de hoofdstad, de betogers bestormden het parlement en er kwam een avondklok in de buurt van overheidsgebouwen. Het protest hield aan, waardoor Moreno zich nu genoodzaakt ziet de maatregel in te trekken. ‘We hebben gekozen voor vrede’, tweette hij maandag.
Onmiddellijk na de intrekking van het decreet daalden de brandstofprijzen terug naar het niveau van voorheen. De overheid gaat nu een nieuw plan opstellen om de brandstofsubsidies af te schaffen.

Olie-inkomsten mislopen
‘We moeten ook olieproductie heropstarten’, laat Carlos Perez, minister van Energie weten. Die lag stil omdat demonstranten bepaalde installaties bestormden. Door de tijdelijke onderbreking van de productie heeft de overheid ruim 100 miljoen dollar mislopen.
Ook op menselijk vlak is de balans zwaar. Er vielen de voorbije weken 8 doden en 1.340 gewonden in Ecuador.