Ondanks veel hoop op een injectie in de wereldhandel, laat de Chinese economie op zich wachten. Het verdwijnen van COVID bleek niet de enige springplank die de tweede grootste economie nodig had om de geldmolen terug te laten draaien.
Economische renaissance van China blijft voorlopig uit

Waarom is dit belangrijk?
De heropening van de Chinese economie ging gepaard met voorspellingen over een stijgende olieprijs, een afvlakking van de inflatie en meer globale handel. Alleen wijzen de cijfers de andere richting uit.In het nieuws: China is nog niet waar het wil zijn.
- Detailhandel, productie, goedgekeurde leningen en vastgoedaankopen zakten in april allemaal ten opzichte van maart. Dat blijkt uit cijfers die de Financial Times publiceerde.
- De lager dan verwachte economische activiteit is ook zichtbaar in de prijzen van bijvoorbeeld koper en ijzererts. Naast die prijzen heeft ook de Chinese Yuan wat aan waarde verloren, idem voor de Chinese aandelen.
- “Vertrouwen is een groot probleem”, zei Hui Shan, hoofd van Chinese economie bij Goldman Sachs aan de Financial Times. Hij voegt eraan toe dat consumenten zich nog zorgen maken over de toekomst, en daarom weinig geld spenderen. Investeringen uit de private sector zijn ook nog steeds mager, merkt hij op.
Werkloosheid
- Bovendien hebben jongeren het moeilijk om werk te vinden. Het werkloosheidspercentage voor 16- tot 24-jarigen steeg tot 20,4 procent. Let wel: een hele hoop studenten maakt deel uit van deze groep en is dus logischerwijs nog niet actief op de arbeidsmarkt. Desalniettemin is de stijging opmerkelijk. In december was het nog 16,7 procent.
- Daarnaast toont de arbeidsmarkt in het algemeen zich wel sterk, en zijn werkloosheidscijfers net licht gedaald. Ook de werkloosheid onder migranten is gezakt.
En Europa?
- Vorig jaar steeg de Chinese economie met 3 procent. Mooi, naar Europese normen. Voor China was het de laagste groei in meer dan dertig jaar. In maart moest China haar verwachtingen voor de economische groei van dit jaar nog wat verlagen. De Chinese regering mikt dit jaar op een groei van 5 procent. Omwille van de lage groei vorig jaar, die nu als basis wordt gebruikt, is dit nog mogelijk.
- Ter vergelijking: de meest recente cijfers voorspellen voor België een groei van 1,2 procent in 2023. In buurland Frankrijk is dit slechts 0,7 procent. In Duitsland, dat vorige week formeel in een recessie terechtkwam, is dit 0,2 procent. In Nederland wordt de groei eveneens op 1,2 procent geraamd.