Economie eurozone is lichtjes gegroeid in het tweede kwartaal

Uit de voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal is gegroeid met 0,3 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zet de economische groei van de eurozone onder druk. Door de renteverhogingen sparen gezinnen en bedrijven meer en gelden er strengere kredietvoorwaarden, waardoor ze minder geld spenderen.

In het nieuws: Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het tweede kwartaal gegroeid met 0,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar, leren de voorlopige cijfers van Eurostat.

  • Daarmee groeide de eurozone forser dan in het eerste kwartaal. Tijdens die periode was de groei gestagneerd.
  • Volgens de voorlopige cijfers was de groei in het eerste kwartaal negatief (-0,1 procent). Daardoor was er even sprake van een (technische) recessie omdat het bbp van de eurozone in het laatste kwartaal van 2022 ook met 0,1 procent was gekrompen. Zo’n scenario werd dus ternauwernood vermeden.

Beperkte Belgisch groei

Details: De voorlopige cijfers van Eurostat tonen ook aan dat de groei in vier landen van de eurozone negatief was in het tweede kwartaal (tegenover het voorgaande kwartaal).

  • De Zweedse economie is gekrompen met 1,5 procent. Letland zag het bbp afnemen met 0,6 procent. Voor Oostenrijk en Italië bleef de krimp beperkt tot respectievelijk 0,4 en 0,3 procent.
  • Eurostat tekende een groei van 0,2 procent op voor ons land.
  • Ierland was dan weer de sterkste groeier van de eurozone. De economie aldaar is tussen april en juni met 3,3 procent gegroeid. Litouwen en Frankrijk vervolledigen de top drie met een groei van respectievelijk 2,8 en 0,5 procent.
  • Tijdens het tweede kwartaal is de groei van de Europese Unie gestagneerd.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.