Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Economie eurozone krimpt met 10 procent, en dat is slechts een voorsmaakje’

Logo Business AM
Economie

03/04/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Een koppel kijkt naar het uitstalraam van een gesloten winkel in Padua, Noord-Italië. EPA-EFE/NICOLA FOSSELLA

De economie van de Europese eenheidsmunt kent een malaise van ongeziene proporties. Nu in veel landen de quarantainemaatregelen uitgebreid of verlengd worden, moet het ergste waarschijnlijk nog komen.

Het toonaangevende marktonderzoeksbureau IHS Markit gaf vrijdagochtend de Purchasing Managers Index (PMI) van de eurozone voor maart vrij. En die zag er niet goed uit.

Het is een graadmeter van de economische activiteit in de privésector. De PMI geeft een beeld van de industrie en de dienstensector in de eurozone. Hij wordt samengesteld op basis van een enquête bij inkoopmanagers van grote bedrijven. Er wordt onder meer gepeild naar productie, nieuwe bestellingen, exportbestellingen, werkgelegenheid, levertijden en voorraden

Erger dan financiële crisis

Toen de PMI van de eurozone in maart vorig jaar 47,5 bedroeg, was dat het slechtste resultaat in zes jaar. Alles boven 50 punten wijst op economische groei. Alles onder 50 punten wijst op een krimp van de economie.

Dit jaar klokt de eurozone in maart af op… 29,7. Dat is de grootste neergang sinds die peilingen begonnen, een pak erger zelfs dan toen de financiële crisis het hevigst woedde in 2009. Topeconoom Chris Williamson van IHS Markit zei dat zulke dramatische cijfers erop wijzen dat de economie van de eurozone aan het krimpen is met bijna 10 procent op jaarbasis.

Op deze grafiek is duidelijk te zien dat de PMI-index, een belangrijke graadmeter van economische activiteit, nog nooit zo laag stond, zelfs niet tijdens de financiële crisis.

Top van de ijsberg

Bij het persbericht waarmee de cijfers bekendgemaakt werden staat als commentaar: ‘De vier grootste landen van de regio – Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk – tekenden alle vier recorddalingen van de industriële activiteit op.’

‘Geen enkel land ontsnapt aan de terugval in economische activiteit’ voegt Chris Williamson daaraan toe. ‘Maar vooral de steile neergang van de Italiaanse dienstensector geeft ons een voorproefje van wat nog komen zal, aangezien lockdowns en quarantainemaatregelen in verschillende landen talrijker en strenger worden de komende weken.’

‘Hoewel de werkgelegenheid nog niet zo snel daalt als tijdens de financiële crisis, zal het aantal werklozen de komende maanden ongetwijfeld sterk stijgen’, zegt Williamson.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks