Economie van de eurozone blijft onder druk staan: “Het recessierisico is toegenomen”

Economie van de eurozone blijft onder druk staan: “Het recessierisico is toegenomen”
Rue Neuve à Bruxelles / Getty

De eurozone kan momenteel een recessie vermijden. Dat neemt niet weg dat de economische groei van de monetaire unie onder druk staat, leert een voorlopige peiling van het onderzoeksbureau S&P Global bij 5.000 ondernemingen. 

Waarom is dit belangrijk?

Uit de jongste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de eurozone in het eerste kwartaal van dit jaar nipt een recessie kon vermijden. Desalniettemin ziet de huidige situatie er allesbehalve rooskleurig uit.

In het nieuws: Uit de voorlopige cijfers van S&P Global blijkt dat de PMI-indicator daalde van 49,9 punten in juni naar 48,9 punten in juli. Dat is het laagste niveau van de voorbije acht maanden.

  • Economen hadden een kleinere krimp naar 49,6 punten voorspeld.
  • Ter herinnering: Een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, terwijl minder dan 50 punten krimp betekent.
  • “Het is de tweede opeenvolgende maandelijkse daling na vijf maanden van voortdurende expansie”, merkt S&P Global op. “Het tempo van de krimp neemt toe na de marginale daling aan het einde van het tweede kwartaal.”

Details: De krimp van de economie is te wijten aan de forse daling van de activiteit in de industrie

  • De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 43,4 punten in juni naar 42,7 punten in juli, de laagste stand in 38 maanden.
  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52 punten in juni naar 51,1 punten in juli. Dat is de laagste stand in 6 maanden. Maar met een stand boven 50 punten is er nog altijd sprake van groei.
  • “De industrie blijft de achilleshiel van de eurozone. Producenten hebben hun productie in een versneld tempo teruggeschroefd, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector nog steeds toeneemt, zij het in een veel lager tempo dan eerder dit jaar”, luidt de vaststelling van Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank.

Een recessie in de maak?

Vooruitblik: Er was even sprake van een milde recessie in de eurozone. Maar de jongste cijfers van Eurostat toonden aan dat de monetaire unie ternauwernood zo’n scenario kon vermijden. De PMI-indicator van S&P Global leert ons dat het gevaar nog niet is geweken.

  • Volgens de la Rubia zal de economie van de eurozone de komende maanden waarschijnlijk verder krimpen, omdat de dienstensector stoom blijft verliezen.
  • Volgens Bert Colijn, econoom bij ING, suggereren de (voorlopige) cijfers van S&P Global dat het recessierisico is toegenomen. “Met de verwachtingen voor een verdere verzwakking van de productie zijn de vooruitzichten voor de komende maanden op zijn best mager”, klinkt het.

Zal dit een impact hebben op het beleid van de ECB?

Zoom out: De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) komen later deze week samen.

  • Het is zo goed als zeker dat ze de rente met 25 basispunten zullen verhogen. Wat er daarna zal volgen, blijft een groot mysterie. Niet iedereen is ervan overtuigd dat de monetaire instelling in september een vervolg moet geven aan de renteverhogingen.
    •  Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB) en een havik (voorstander van een verstrakkend geldbeleid red.), zei bijvoorbeeld vorige week in een gesprek met Bloomberg TV dat de ECB wel eens de pauzeknop kan indrukken in september. “Voor juli denk ik dat een renteverhoging een noodzaak is, voor alles na juli zal het hoogstens een mogelijkheid zijn, in geen geval een zekerheid”, aldus Knot.
  • Uit het rapport van S&P Global blijkt alvast dat de inflatiedruk is afgenomen in juli. In de industrie is er al sprake van deflatie, terwijl de geldontwaarding in de dienstensector aan het afnemen is.
    • Desalniettemin blijft de kerninflatie – zonder energie-, tabaks-, alcohol- en voedselprijzen – hoog. Uit het definitieve inflatierapport van Eurostat blijkt dat de kerninflatie in juni 5,5 procent bedroeg. Dat is 0,1 procentpunt meer dan bij de voorlopige metingen.
    • De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
  • “Stijgende lonen houden de prijsdruk voor diensten hoog, waardoor de neerwaartse trend vertraagt”, merkt Colijn op. “Door de dalende inputkosten dalen de inflatieverwachtingen voor goederen momenteel veel sneller. Dit bevestigt onze visie op een aanzienlijk lagere inflatie tegen het einde van het jaar, maar we blijven ons zorgen maken over de impact van de stijgende lonen op de inflatie.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.