Economen: ‘Rode Duivels winnen EK, maar dat levert Belgische economie niets op’

Volgens een simulatie door de bank Goldman Sachs winnen de Rode Duivels straks het EK Voetbal. De gewone burger is er minder gerust op, want maar een op de drie Belgen verwacht eindwinst, zo blijkt uit een enquête door ING. De stijgende voetbalkoorts zal ons wellicht meer doen consumeren, maar gaan we ons nog kunnen concentreren op het werk?

Traditiegetrouw mogen de (doorgaans mannelijke) economen van de grootbanken aan de vooravond van een groot voetbaltoernooi even de aandelen- en grondstoffenmarkten even laten voor wat ze zijn, en zich richten op voetbal. De studiedienst van Goldman Sachs publiceerde een resem ploegstatistieken, met als eindconclusie dat de Rode Duivels het EK gaan winnen.

De bank simuleerde daarvoor het hele toernooi. De Rode Duivels zouden verrassend niet hun groep winnen, maar Denemarken moeten laten voorgaan. Daarna komt het allemaal goed. De finale wordt België-Italië en België wint. Al moet dan wel in de kwartfinale eerst gewonnen worden van mogelijk Nederland of wereldkampioen Frankrijk.

ING ging in enkele Europese landen na hoe inwoners zelf de kansen van hun team inschatten. De Fransen doen hun reputatie van grote patriotten alle eer aan: 56 procent denkt dat ‘Les Bleus’ de titel gaan pakken. Portugal en Italië volgen met respectievelijk 46 procent en 45 procent. De Belgen hebben er een minder goed oog in. Slechts een derde van de Belgische ondervraagden denkt dat de Rode Duivels de titel gaan winnen.

Economische impact

ING ging ook na welke impact het toernooi kan hebben op de consumptiegewoonten en de bredere economie.

  • Bijna één Belg op vijf is van plan fan-merchandise te kopen voor een gemiddeld bedrag van 67 euro per persoon. Dat is ruim twee keer zoveel als de Nederlanders. Ook supermarkten en afhaaldiensten zouden van het EK moeten profiteren.
  • Of de cafés hoogdagen zullen beleven, is nog maar de vraag. Bijna twee op de drie Belgen zeggen de wedstrijden thuis te zullen bekijken. In precoronatijden zou 85 procent van de bevolking dat buitenshuis hebben gedaan.
  • De Belgische werknemers verwachten dat de productiviteit van hun collega’s tijdens de EK met 14 procent zal dalen. Maar paradoxaal genoeg zijn de Belgen ervan overtuigd dat hun eigen productiviteit niet zal worden aangetast.
  • De conclusie volgens ING-econoom Peter Vanden Houte? Er zal een positief effect zijn op de consumptie en wellicht een negatief effect op de productiviteit. ‘Uiteindelijk is het effect op het bruto binnenlands product vrijwel nihil, maar een goede show van de Rode Duivels zou de nationale trots en het moreel van de gezinnen zeker ten goede komen.’ (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.