Ecolo zegt “nee” tegen Brussels formateur David Leisterh (MR), die verder moet met de PS

Brussels formateur David Leisterh (MR) is terug bij af. Hij probeerde de voorbije dagen Ecolo te overtuigen om in plaats van PS in de formatie te stappen, maar de Franstalige groenen weigeren dat. Leisterh moet dus een nieuwe manier vinden om de PS en N-VA te laten samenwerken.


Key Takeaways

  • Nu de PS in Brussel weigert samen te werken met de N-VA moest Brussels formateur David Leisterh (MR) op zoek naar een alternatief.
  • Dat hoopte hij gevonden te hebben bij Ecolo. Die kiezen na de afstraffing tijdens de recente verkiezing echter bewust voor de oppositie.
  • De opties voor een Brusselse regering zijn daardoor heel beperkt.

Wat ging eraan vooraf?

  • Na lang onderhandelen bereikten Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA eind november eindelijk een akkoord rond de Nederlandstalige coalitie in Brussel. Daardoor konden de gesprekken opgestart worden met de Franstalige coalitiepartners MR, de PS en Les Engagés.
  • Al snel trok de PS zich echter terug uit die onderhandelingen uit onvrede over de aanwezigheid van de N-VA en voorstellen die voor hen zijn opgenomen in de onderhandelingsnota.
  • Brussels formateur David Leisterh liet daarop weten dat hij een “een plan” had.

Ecolo weigert

Dat plan blijkt erin te bestaan om Ecolo en Défi te overtuigen om in plaats van de PS in de formatie te stappen. Défi had eerder al aangegaan onder bepaalde voorwaarden daar voor open te staan, maar Ecolo heeft nu een duidelijk “non” gezegd tegen Leisterh. Dat meldt La Libre Belgique.

De Franstalige groenen verloren bij de verkiezing van 9 juni de helft van hun kiezers en zien dat als een signaal om in de oppositie te gaan.

Welke opties blijven er over?

De opties van David Leisterh zijn na de weigering van Ecolo heel beperkt. Langs Franstalige zijde moet hij namelijk opnieuw PS bij de gesprekken betrekken.

Zij willen aan Nederlandstalige zijde dan weer de N-VA vervangen door cd&v. Dat zorgt nog altijd voor een heel nipte meerderheid bij de Nederlandstalige partijen, maar brengt andere problemen met zich mee. Cd&v (1 zetels) heeft namelijk aangegeven geen genoegen te nemen met enkel de functie van regeringscommissaris. Als gevolg daarvan zal de Open Vld (2 zetels) mogelijk ook meer eisen. Die laatsten hebben overigens al aangegeven bij voorkeur met de N-VA te besturen.

Een laatste optie is om het Brusselse parlement te laten instemmen met een regering zonder meerderheid aan Nederlandstalige zijde. Dat is in theorie wettelijk mogelijk, maar dreigt een enorme communautaire doos van Pandora te openen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.