Echt kans maken op de woningmarkt in Nederland? Dit vergroot je succes

Geschreven met input van Excellent Finance

Hoewel de huizenprijzen in België sinds 2015 met zo’n 28% gestegen zijn, is dat nog niets in vergelijking met Nederland. Daar is de gemiddelde huizenprijs tot wel 52% hoger dan in 2015. Ook dit jaar zullen de woningprijzen weer stijgen door het woningtekort en de nieuwe hypotheekregelingen. 

Wil je verhuizen naar onze noorderburen en dus jouw succes vergroten op de Nederlandse woningmarkt? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Een huis kopen is een grote investering, je wilt geen verkeerde beslissingen nemen. Maar je hebt niet lang de tijd om na te denken. Samen met jou jagen er meerdere kopers op hetzelfde huis. Hoe maak je dan kans? De aankoopmakelaars van Excellent Finance geven tips. 

De Nederlandse woningmarkt

Een huis kopen in Nederland is topsport. De oververhitte woningmarkt bezorgt kopers slapeloze nachten. Wil je echt kans maken op de woningmarkt? Dan moet je van goede huize komen. De biedingen vliegen je om de oren. Duizenden euro’s overbieden is eerder regel dan uitzondering. Bij huizen in de prijsklassen € 500.000,- tot € 750.000,- wordt in 42% van de gevallen € 50.000,- overboden. Zelfs overbiedingen van € 100.000,- komen voor! 

Ook jij kan succesvol zijn op de Nederlandse huizenmarkt

Als je van een afstandje naar de Nederlandse woningmarkt kijkt, kun je er al zenuwachtig van worden. Laat je niet gek maken. Ook jij kan een leuk huis kopen. Zeker als jij je laat bijstaan door de aankoopmakelaar, want die houdt het hoofd koel en zal voor jou onderhandelen alsof het zijn eigen geld is. Ga doelgericht te werk en kijk naar de mogelijkheden en oplossingen. 

Heb je een lange lijst met wensen waaraan je droomhuis moet voldoen? Kijk eens of al deze wensen echt noodzakelijk zijn. Wanneer je meer flexibel bent, heb je keus uit meer woningen, waardoor de kans op succes groter wordt.  

Samen met je aankoopmakelaar kijken jullie naar het beschikbare budget. Zo weet je precies welke woningen financieel haalbaar zijn. Vroeger viel er nog wel te onderhandelen over de prijs, maar dat zit er op deze krappe woningmarkt steeds minder in. De kans is groter dat je gevraagd wordt wat je uiterste bod is voor een woning. Als je dan nog moet gaan uitzoeken wat je maximale budget is, loop je het huis mis. Je moet dus goed voorbereid te werk gaan!

Goede voorbereiding vergroot je kansen

Een huis kopen doe je vast niet elke dag. Aankoopmakelaars wel, en jij mag volop profiteren van hun expertise. Kennis is macht, ook op de woningmarkt. In sommige situaties zul je snel moeten handelen om niet achter het net te vissen. Met de aankoopmakelaar aan je zijde heb je kennis en ervaring paraat, zodat je de juiste keuzes kunt maken. 

Goede voorbereiding zal je veel geld en tijd besparen. Kom jij een woning bezichtigen met een aankoopmakelaar, dan heb je vaak al een streepje voor. De verkopend makelaar werkt graag samen met een aankoopmakelaar en weet dat deze kopers goed op de hoogte zijn van hun mogelijkheden. De kans dat de financiering van hun hypotheek niet lukt, zal veel kleiner zijn, omdat ze goed weten wat hun budget is. 

We zien vaak dat de partij met aankoopmakelaar de eigenaar wordt bij een gelijk of zelfs iets lager bod. De verkopend makelaar weet dat de kans op mislukken van de koop kleiner is en dat zaken sneller geregeld worden wanneer hij zaken kan doen met iemand die zijn taal spreekt. Het betrekken van een aankoopmakelaar bij het kopen van een huis biedt je daardoor veel voordelen, die jouw kans op succes vergroten.  

Bewaak je (financiële) grenzen

Hoe mooi het huis ook is, soms is het financieel niet verantwoord om voor de woning te gaan. Het is niet de bedoeling dat je door de aankoop van jouw droomhuis in financiële problemen komt. Wat gebeurt er als de waarde van je woning opeens gaat dalen? Wat wordt er eigenlijk bedoelt met al die kleine lettertjes die je door de hypotheekverstrekker onder je neus geschoven krijgt? 

Kun je je het niet veroorloven om een aankoopmakelaar in te schakelen? Zorg dat je een voorbereidend hypotheekadvies gesprek hebt gepland, zodat je duidelijk weet wat je maximale hypotheek bedraagt en dus ook wat je mogelijk kunt overbieden. Een verklaring van je hypotheekadviseur kan tevens een doorslaggevende factor zijn bij het bieden op een huis.

Meer