De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de rente met 25 basispunten verlaagd. Het is de zesde verlaging sinds de start van de versoepeling van het geldbeleid afgelopen zomer. Door de renteknip krijgen de banken voortaan een rente van 2,5 procent op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
Key takeaways
- De ECB heeft de rente voor de zesde keer verlaagd met 25 basispunten.
- Volgens de jongste prognoses van de ECB zal de inflatie dit jaar uiteindelijk uitkomen op 2,5 procent.
- De monetaire instelling heeft weliswaar de groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Er wordt nu uitgegaan van een groei van 0,9 procent in 2025.
In het nieuws: De ECB heeft de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd tot 2,5 procent.
- De monetaire instelling laat net zoals bij het vorige rentebesluit weten dat het desinflatieproces goed op schema ligt. “De inflatie evolueerde volgens onze verwachtingen, en de meest recente projecties liggen in de lijn van de eerdere inflatievooruitzichten”, klinkt het in een persbericht.
- Volgens de jongste prognoses van de ECB zal de inflatie dit jaar uiteindelijk uitkomen op 2,5 procent om vervolgens te dalen tot 1,9 procent in 2026. Verwacht wordt dat die in 2027 lichtjes zal stijgen tot 2 procent.
- De inflatieverwachting voor 2025 ligt wel iets hoger dan bij de voorgaande prognoses. “Dat komt door de oplopende energieprijzen”, zegt de ECB. Ze voegt eraan toe dat de binnenlandse inflatie hoog blijft doordat de lonen en prijzen in bepaalde sectoren nog met een aanzienlijke vertraging worden aangepast aan de eerdere sterke stijging van de inflatie. “Maar zoals verwacht neemt de loongroei af en de winsten temperen deels het effect op de inflatie”, klinkt het.
- Uit het inflatierapport van Eurostat blijkt overigens dat de consumentenprijzen afgelopen maand met 2,4 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de eerste afzwakking van de geldontwaarding sinds september 2024.
- De ECB blijft erop hameren dat elke toekomstige rentebeslissing genomen zal worden op basis van de beschikbare dat. Ze deelt daarom geen extra info over wat de toekomst eventueel brengen zal.
“Een beduidend minder restrictief geldbeleid”
Opgemerkt: Hoewel de ECB niet in haar kaarten laten kijken over wat er op de komende vergaderingen op tafel zal liggen, lijkt ze te hinten op een rentepauze. Zo laat de monetaire instelling weten dat het geldbeleid vandaag beduidend minder restrictief is dan voorheen. De ECB raamt alvast de neutrale rente op 1,75 à 2,25 procent.
- Een rentepauze in de komende maanden zou hoe dan ook als geen verrassing komen. Binnen de centrale bank gaan er immers stemmen op om het geldbeleid voldoende restrictief te houden. Zo heeft Isabel Schnabel, directielid van de ECB, de afgelopen meermaals gezegd dat het nu het gepast moment is om de pauzeknop in te drukken of de renteverlagingen zelfs volledig te staken.
- De monetaire instelling zal onder meer kijken naar de economische situatie. En die oogt niet bepaald rooskleurig door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gestart. De renteverlagingen geven de Europese economie net meer zuurstof. Al kan een te vergaande versoepeling van het monetaire beleid de inflatie nieuw leven inblazen.
- De ECB heeft zelfs de projecties opnieuw neerwaarts bijgesteld. Verwacht wordt dat de groei dit jaar zal uitkomen op 0,9 procent. Die zal de daaropvolgende jaren geleidelijk aan toenemen tot 1,2 procent in 2026 en 1,3 procent in 2027.
- “De neerwaartse herzieningen voor 2025 en 2026 zijn toe te schrijven aan de geringere uitvoer en de nog altijd zwakke investeringen, deels als gevolg van grote onzekerheid over het handelsbeleid en ruimere beleidsonzekerheid”, klinkt het.
- We mogen wel niet vergeten dat Duitsland, de grootste economie van de eurozone, eerder deze week vergaande maatregelen heeft aangekondigd om de economische groei aan te zwengelen. Zo wordt er onder meer een speciaal fonds van 500 miljard euro opgericht om de komende tien jaar infrastructuurprojecten te financieren. De impact daarvan is nog niet opgenomen in de groeiprognoses van de ECB.
ECB bouwt balans verder af
Ook dit: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.
- “De APP- en PEPP-portefeuilles nemen in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo af, aangezien het Eurosysteem niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert”, laat de monetaire instelling weten.