ECB verlaagt rente met 25 basispunten

ECB verlaagt rente met 25 basispunten
Christine Lagarde – (Photo by KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images)

Zoals verwacht, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 25 basispunten verlaagd. En wat mogen we in het laatste kwartaal van dit jaar verwachten? De monetaire instelling laat niet in haar kaarten kijken. “We zullen de rente zo lang als nodig op een restrictief niveau houden”, klinkt het.

In het nieuws: De ECB heeft voor de tweede keer dit jaar het mes gezet in de rente.

  • Door die renteknip moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 3,5 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
  • Doordat de inflatie de voorbije maanden verder is afgezwakt, heeft de centrale bank meer ruimte om het geldbeleid te versoepelen.
    • Sinds begin dit jaar is de inflatie in de eurozone gezakt van 2,8 naar 2,2 procent in augustus. Daarmee ligt het inflatiecijfer slechts 20 basispunten boven de doelstelling van de ECB.
    • “De laatste inflatiegegevens waren overwegend in lijn met de verwachtingen en de meest recente door medewerkers van de ECB samengestelde macro-economische projecties bevestigen de eerdere inflatievooruitzichten”, klinkt het in een persbericht.
    • Volgens de prognoses van de centrale bank zal het wel nog even duren voordat de inflatie de ECB-doelstelling bereikt. Verwacht wordt dat de inflatie de komende maanden opnieuw aan kracht zal winnen. “Doordat de eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen, zal de inflatie opnieuw een boost krijgen”, klinkt het.
    • ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team gaan ervan uit dat de inflatie dit jaar uiteindelijk zal uitkomen op 2,5 procent, om vervolgens te dalen tot 2,2 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026.
  • De bestuursleden van de ECB hebben weliswaar de projecties voor de kerninflatie naar boven bijgesteld. “Dat komt omdat de diensteninflatie hoger was dan verwacht”, luidt de redenering. Volgens hen prognoses zal de kerninflatie dit jaar uitkomen op 2,9 procent. In 2025 zou die dalen tot 2,3 procent en in 2026 tot 2 procent.

Meer renteverlagingen dit najaar?

Details: Ondanks de tweede renteknip blijft de ECB een verstrakkend geldbeleid voeren. “We zullen de rente zo lang als nodig op een restrictief niveau houden”, luidt de boodschap.

  • Zoals de voorgaande maanden benadrukken Lagarde en haar team dat elke toekomstige beleidsbeslissing zal genomen worden op basis van de beschikbare data.
  • Ze hebben daarbij niet enkele aandacht voor de prijsevoluties. De bestuursleden volgen ook de economische situatie binnen de eurozone op de voet op. Als die fors verslechtert, kan de centrale bank gedwongen om sneller te schakelen (lees: meer renteverlagingen).
    • Net zoals de Fed streeft de ECB naar een zogenaamde “zachte landing”, waarbij ze de inflatie onder controle krijgt zonder de economie in een recessie te duwen.
    • De monetaire unie heeft bij de start van 2023 nipt een recessie kunnen vermijden. In de daaropvolgende kwartalen was de groei (op kwartaalbasis) onbestaande of zeer klein. Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent toegenomen in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
    • De ECB verwacht dat de groei dit jaar zal uitkomen op 0,8 procent en zal toenemen tot 1,3 procent in 2025 en 1,5 procent in 2026. De groeiverwachtingen liggen wel lager dan bij de voorgaande prognoses, voornamelijk vanwege een zwakkere bijdrage van de binnenlandse vraag in de komende paar kwartalen.

Afbouwen balans

Ook dit nog: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.

  • De monetaire instelling blijft haar zogenaamde APP-portefeuille (Programma voor de aankoop van activa) afbouwen door niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt te herinvesteren.
  • Zoals de ECB in juni aankondigde, herinvesteert ze niet langer alle aflossingen op de effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP (pandemie-noodaankoopprogramma) en die de vervaldatum hebben bereikt. Daardoor zal de PEPP-portefeuille met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand afnemen. Het is de bedoeling om de herinvesteringen tegen het einde van het jaar volledig te stoppen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.