ECB verlaagt de rente met 25 basispunten

ECB verlaagt de rente met 25 basispunten
ECB-voorzitter Christine Lagarde – Liesa Johannssen/Bloomberg via Getty Images

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente met 25 basispunten verlaagd tot 3 procent. Het is de vierde renteknip van dit jaar. De monetaire instelling heeft er alle vertrouwen in dat de inflatie op duurzame wijze richting 2 procent evolueert.


Key takeaways

  • De ECB heeft voor de vierde keer dit jaar de rente met 25 basispunten verlaagd.
  • De monetaire instelling is ervan overtuigd dat het desinflatieproces goed op schema ligt.
  • Tegelijk blijft de groei in de eurozone zwak, waardoor het risico op stagnatie toeneemt. En dat wil de ECB absoluut vermijden.

In het nieuws: De ECB heeft een vervolg gegeven aan de versoepeling van het monetair beleid.

  • Door de rente met 25 basispunten bedraagt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze stallen bij de ECB – nu 3 procent. Dat is het laagste niveau sinds maart 2023.
  • Het is al de vierde keer dit jaar dat de monetaire instelling snoeit in de rente. Hoewel de inflatie tussen september en november is gestegen van 1,7 naar 2,3 procent is de ECB ervan overtuigd dat het desinflatieproces goed op schema ligt. Daarmee spreekt de instelling zachtere taal dan de voorbije maanden. Bij het vorige rentebesluit stond er nog in het persbericht dat “de rente voldoende lang op een hoog niveau moet worden gehouden om de inflatie duurzame te doen zakken tot 2 procent.”
    • “De meeste maatstaven van de onderliggende inflatie geven aan dat de inflatie zich duurzaam zal stabiliseren rond de doelstelling van de Raad van Bestuur van 2 procent op middellange termijn”, klinkt het.
    • De bestuursleden verwachten dat de inflatie in de eurozone dit jaar zal uitkomen op 2,4 procent om vervolgens te zakken tot 2,1 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026.
  • Ondanks de vier renteverlagingen benadrukt de ECB dat de financieringsvoorwaarden voor bedrijven en gezinnen strikt blijven. “Dat komt omdat het monetair beleid nog altijd restrictief is en de voorbije renteverhogingen verder doorwerken in de uitstaande kredieten”, aldus de centrale bank.
  • De tegenvallende groei in de EU heeft ook bijgedragen aan de beslissing om opnieuw te snoeien in de rente. Een te strak beleid kan die groei verder onder druk zetten. De ECB heeft alvast haar prognoses neerwaarts bijgesteld. Ze gaat nu van een groei van 0,7 procent in 2024. Verwacht wordt dat het Europese bruto binnenlands product (bbp) in 2025 met 1,1 procent zal toenemen en in 2026 met 1,4 procent.
    • “Het voorziene herstel steunt voornamelijk op stijgende reële inkomens – wat de huishoudens in staat zou moeten stellen om meer te consumeren – en een toename van de bedrijfsinvesteringen”, aldus de ECB. “Mettertijd zouden de geleidelijk afnemende effecten van het restrictieve monetaire beleid een opleving van de binnenlandse vraag moeten ondersteunen.”

“ECB speelt het veilig”

Opgemerkt: ING-econoom Carsten Brzeski zegt dat de ECB op veilig speelt. Er werd een tijdje geleden immers nog gesproken over een eventuele verlaging met 50 basispunten.

  • De expert merkt op dat de inflatie opnieuw aan kracht wint en de economische indicatoren verslechteren, wat dus betekent dat het risico op stagflatie (inflatie wanneer de economie stagneert red.) toeneemt.
  • “Tegelijkertijd zijn de negatieve risico’s duidelijk toegenomen. Denk aan de mogelijke negatieve effecten van het Amerikaanse economische beleid in de komende maanden, politieke instabiliteit in de twee grootste economieën van de eurozone en nu zelfs een begrotingscrisis in Frankrijk”, voegt hij eraan toe.

ECB bouwt balans verder af

Ook dit: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.

  • De monetaire instelling blijft haar zogenaamde APP-portefeuille (Programma voor de aankoop van activa) afbouwen door niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt te herinvesteren.
  • Zoals de ECB in juni aankondigde, herinvesteert ze niet langer alle aflossingen op de effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP (pandemie-noodaankoopprogramma) en die de vervaldatum hebben bereikt. Daardoor zal de PEPP-portefeuille met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand afnemen. Het is de bedoeling om de herinvesteringen tegen het einde van het jaar volledig te stoppen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.