ECB verhoogt de rente “slechts” met 25 basispunten: komt einde van stijgende rentecyclus in zicht?

De Europese Centrale Bank (ECB) trekt de rente op met 25 basispunten. Dat is een minder forse verhoging in vergelijking met de vorige drie vergaderingen, toen de rente met telkens 50 basispunten werd verhoogd.

In het nieuws: Na de rente drie keer met 50 basispunten te verhogen, trekt de ECB nu minder hard aan de handrem. De monetaire instelling opteert deze keer voor een verhoging met 25 basispunten. Daardoor stijgt de depositorente, de vergoeding die de banken krijgen wanneer ze geld stallen bij de centrale banken, tot 3,25 procent.

  • De ECB merkte in een toelichting op dat de inflatie te lang te hoog blijft. “De totale inflatie is de afgelopen maanden gedaald, maar de onderliggende prijsdruk blijft hoog”, klinkt het.
  • “Tegelijk werken de eerdere renteverhogingen krachtig door in de financiële en monetaire omstandigheden in het eurogebied, terwijl de vertraging en kracht van de transmissie naar de reële economie onzeker blijven”, voegde de monetaire instelling eraan toe.
  • Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zei tijdens de persconferentie dat er een consensus was over de noodzaak om de rente verder te verhogen. “We hebben nog werk voor de boeg”, aldus de topvrouw. “De bestemming, een inflatie van 2 procent op middellange termijn, is nog niet bereikt.”

Details: Net zoals bij het voorgaande rentebesluit doet de ECB geen prognose over hoe fors de rente de komende maanden moet stijgen. De centrale bank herhaalt dat ze een op data gebaseerde benadering zal volgen.

  • “De besluiten van de Raad zullen in het bijzonder gebaseerd blijven op zijn beoordeling van de inflatievooruitzichten in het licht van de binnenkomende economische en financiële gegevens, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie”, klonk het.

Afbouwen balans

Meer details: Voorts bouwt de ECB haar balans af om zo de langetermijnrente te drukken.

  • Ze doet dat door niet al het schuldpapier op vervaldag in de zogenaamde APP-portefeuille (Programma voor de aankoop van activa) te herinvesteren. Op die manier wordt de balans tot en met eind juni 2023 maandelijks met 15 miljard euro afgebouwd. Bedoeling is om vanaf juli niet langer de opbrengsten van de vervallende obligaties te herbeleggen.
  • Tijdens de coronapandemie heeft de ECB ook PEPP-programma (de pandemie-noodaankoopprogramma) in het leven geroepen om de Europese economie te stimuleren. Ze is van plan om het schuldpapier op vervaldag tot ten minste eind 2024 te blijven herbeleggen.

“Laatste fase verstrakking”

Vooruitblik: Carsten Brzeski, econoom bij ING, merkt op dat de ECB nu de laatste fase heeft ingezet van het verstrakkende geldbeleid.

  • “Hoewel recente gegevens hebben bevestigd dat de onderliggende inflatiedruk groter is dan verwacht, blijkt uit de zwakke kredietgroei en de jongste resultaten van de Bank Lending Survey dat de renteverhogingen tot dusver duidelijke sporen nalaten in de economie”, verduidelijkt hij. “Die effecten hebben zich sneller voorgedaan dan de ECB waarschijnlijk had verwacht. Vanaf nu wordt het risico groter dat elke renteverhoging een beleidsfout kan zijn.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.