ECB-toppers hinten op verdere renteverhogingen in 2023

Twee bestuurders van de Europese Centrale Bank laten er in hun eindejaarsinterviews geen twijfel over bestaan: ook in de eerste helft van 2023 zal de ECB de rente verder opvoeren.

Waarom is dit belangrijk?

Dat betekent dat lenen duurder zal worden voor gezinnen en bedrijven. Een stijging van de hypotheekrente kan de vastgoedmarkt afkoelen. Voor spaarders is er uitzicht op hogere spaarrentes.

Mea culpa: ECB-bestuurder Isabel Schnabel erkende in een gesprek met de Frankfurter Allgemeine dat de centrale bank fouten gemaakt heeft in het voorbije jaar.

  • “Wij hebben de hardnekkigheid van de inflatie onderschat en de tekenen van een hogere inflatie aanvankelijk niet ernstig genoeg genomen – niet in het minst omdat wij uit een fase kwamen waarin het voornaamste risico dat van een te lage inflatie was geweest.”
  • Anders gesteld: achteraf gezien was de ECB volgens haar te voorzichtig geweest met renteverhogingen. “Lange tijd dachten we dat de oorzaken van inflatie mettertijd zouden verdwijnen.”

Optelsom: De huidige inflatie van 10 procent is volgens Schnabel in twee delen op te splitsen: 5 procent uit 2021 – een gevolg van de coronapandemie en 5 procent uit 2022 – een gevolg van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne.

Rente in 2022: In november 2021 verklaarde ECB-voorzitter Christine Lagarde nog dat renteverhogingen “onwaarschijnlijk” gingen zijn. Het draaide helemaal anders uit. De ECB verhoogde dit jaar vier keer de rente, bovendien met forse stappen. De richtinggevende herfinancieringsrente ging van 0 procent naar 2,50 procent.

Rente in 2023: Schnabel en Klaas Knot, de centrale bankier van Nederland, dragen nu dezelfde strenge boodschap uit: het tijdperk van renteverhogingen is nog niet voorbij. Volgens Knot zitten we nog maar “in het begin van de tweede helft”, zo zegt hij aan de Financial Times. De denkfouten van eerder dit jaar mag de ECB niet meer maken, lijkt hun achterliggende redenering.

De Nederlander laat uitschijnen dat er in de vijf rentevergaderingen tussen nu en juli 2023 de rente verder in een stevig tempo verhoogd zal worden. Het gevaar van overreactie – na de “onderreactie” eerder dit jaar – is volgens Schnabel beperkt. Eenzelfde verhaal bij Knot: “Dat we te weinig zouden doen, is nog altijd een groter risico.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20