Zoals verwacht, laat de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op de overtollige spaardeposito’s die ze bij de monetaire instelling parkeren – op 4 procent. Het is zo goed als zeker dat de ECB dit jaar de rente zal verlagen. Nu rest enkel nog de vraag: wanneer?
ECB raakt niet aan de rente: wanneer mogen we een eerste verlaging verwachten?

Waarom is dit belangrijk?
De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer de rente opgetrokken, na ruim een decennium van een soepel geldbeleid. Sindsdien is de depositorente met een verpletterende 450 basispunten gestegen tot 4 procent.In het nieuws: De rentetarieven van de ECB veranderen niet.
- De centrale bank laat weten dat ze vastberaden blijft om de inflatie te laten zakken tot 2 procent. “Op basis van zijn huidige beoordeling is de Raad van Bestuur van mening dat de basisrentetarieven van de ECB op een niveau staan dat, indien aangehouden voor een voldoende lange periode, een substantiële bijdrage gaat leveren aan dit doel”, klinkt het.
- De consumentenprijzen waren in december met 2,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar geleden. De ECB nadert dus haar doelstelling.
- De kerninflatie – zonder voeding en energie – bedroeg 3,4 procent.
Evolutie van de lonen
Details: Net zoals de Federal Reserve heeft de ECB ook aandacht voor de loonevolutie.
- Als de lonen te fors stijgen, neemt de koopkracht van de bevolking toe. Dat heeft een opwaartse impact op de vraag, met hogere prijzen als gevolg. Bedrijven zien dan weer de loonkosten toenemen. Zij rekenen dat op hun beurt (gedeeltelijk) door aan de consument.
- ECB-hoofdeconoom Philip Lane laat weten dat de resultaten van belangrijke loononderhandelingen pas tegen de vergadering van juni beschikbaar zullen zijn.
- ECB-voorzitter Christine Lagarde merkte tijdens een toelichting van het rentebesluit op dat de loonkosten beginnen te milderen. “Lagere bedrijfswinsten beginnen de inflatoire impact van stijgende loonkosten te verzachten”, klonk het.
- De arbeidsmarkt in de eurozone blijft overigens vrij krap. Zo daalde het werkloosheidscijfer in november onverwacht tot 6,4 procent.
Ook dit nog: De monetaire instelling bouwt stelselmatig haar balans af.
- De monetaire instelling was al begonnen met haar zogenaamde APP-portefeuille (programma voor de aankoop van activa) af te bouwen door de opbrengst van vervallende obligaties niet meer volledig te herbeleggen in nieuw papier.
- Tijdens de vorige vergadering hebben de bestuursleden beslist om vanaf midden 2024 hetzelfde te doen voor de zogenaamde PEPP-portefeuille (pandemie-noodaankoopprogramma). Bedoeling is om die portefeuille met gemiddeld 7,5 miljard euro per maand af te bouwen. De ECB bevestigt die plannen.
- “De Raad van Bestuur zal flexibiliteit blijven toepassen bij de herinvesteringen van vrijvallende aflossingen uit de portefeuille van het PEPP om risico’s voor het transmissiemechanisme van het monetair beleid in verband met de pandemie tegen te gaan”, klinkt het.
Wanneer zal de rente dalen?
Zoom out: Het is zo goed als zeker dat de rente dit jaar zal dalen.
- De bestuursleden hintten op een eerste verlaging in juni. Lagarde zei onlangs in een gesprek met Bloomberg dat een renteverlaging in de zomer zeer waarschijnlijk. Ook de economen bevraagd door het persagentschap gaan ervan uit dat de monetaire instelling net voor de start van de zomervakantie het geweer van schouder zal veranderen.
- Maar: Niet alle ECB-bestuursleden zijn voorstander van een renteverlaging in 2024. Robert Holzmann, gouverneur van de centrale bank van Oostenrijk, zei onlangs dat het nog te vroeg is om de rente naar beneden bij te stellen.
- De geldmarkten blijven hoe dan ook hoopvol. Zij verwachten dat de eerste renteverlaging er al komt in april.