“ECB kan eigen voorspellingen niet meer geloven”, zegt ING-econoom Brzeski over rentebesluit

Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank trokken deze week de rente met 25 basispunten op. Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, geeft uitleg aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Carsten Brzeski:


Het was al de zevende keer dat de ECB de rente verhoogt in iets minder dan een jaar tijd. In de Verenigde Staten waren ze al toe aan de tiende verhoging in iets meer dan een jaar.

  • “We zien al dat de economie gaat varen”, zegt Brzeski. “Eerder deze week zagen we de resultaten van de banklending survey, waar duidelijk was dat de vraag naar nieuwe leningen in de eurozone heel sterk is afgenomen.”
  • “Nog nooit hebben we zo’n scherpe verstrakking gekregen, dus het was goed om het tempo even naar beneden te brengen.”

Tijd voor een pauze?

  • Brzeski denkt dat dit in Europa nog niet aan de orde is. “Christine Lagarde (de voorzitter van de ECB, red.) benadrukte gisteren nog een keertje dat er nog geen pauze aankomt, dat ze nog doorgaan met renteverhogingen. Maar ik denk niet dat ze zo kunnen doorgaan zoals Lagarde iedereen gisteren probeerde wijs te maken. Maar bij de volgende vergadering, op 15 juni, komt er wel nog een kwartje bij.”
  • “Ik denk dat het een groot probleem is dat je bij een geldbeleid pas na een half jaar, een jaar, anderhalf jaar de volledige impact ziet van wat je in het verleden beslist hebt”, legt Brzeski uit. “Eigenlijk is het al langer tijd geweest om te stoppen, het probleem is dat de ECB, omdat ze er met hun ramingen zo vaak naast zitten, hun eigen voorspellingen niet meer geloven. Vandaag kijken ze dus nog veel meer naar de actuele ontwikkelingen, waar de inflatie nog steeds veel te hoog is.”
  • “De ECB beslist dus om door te gaan, wetende dat ze eigenlijk de momentele inflatie niet kunnen beïnvloeden. Ik denk dat we over een half jaar toch gaan kunnen zeggen dat het duidelijk was dat wat de ECB aan het doen was eigenlijk fout was.”

Hamer en aambeeld

  • Langs de ene kant wil de ECB dus de inflatie omlaag brengen, maar zonder de hele economie te laten crashen. “Ik denk dat als we er nog een kwartje bijkrijgen, de depositorente op 3,5 procent en de financieringsrente op 4 procent, dat we dan goed zitten”, stelt Brzeski.
  • “Ik denk dat het na de junivergadering het moment is om het iets rustiger aan te doen en een beetje van de zomer te genieten. Dat ze ook bij de ECB een beetje afwachten wat de gevolgen van deze forse renteverhogingen zijn tot nu toe.”

De Verenigde Staten

  • Het lijkt er dus niet op dat Europa de wandel van de VS volgt door een pauze in te lassen. “In Amerika zijn er nog een paar specifieke factoren die meespelen: de regionale banken, het schuldenplafond en toch een flinke recessie die er zit aan te komen. Dan is het normaal om te verwachten dat de Fed eind dit jaar ook echt de rente naar beneden haalt. Daar ligt die ook een stuk hoger dan in Europa.”
  • “Europa loopt de VS altijd drie tot zes maanden achterna, dus ik denk dat we dit jaar geen verlaging gaan zien, maar dat we zeker in het voorjaar van 2024 de discussie gaan krijgen”, aldus Brzeski.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00