EC: 120 minuten volstaan om illegale content te verwijderen

Sociale media moeten illegale content binnen een periode van twee uur kunnen verwijderen. Dat heeft Dimitris Avromopolous, Europees commissaris van binnenlandse zaken, gezegd. Waarnemers wijzen er echter op dat het voor de sociale mediabedrijven een grote uitdaging kan worden om dergelijke deadlines te respecteren.

Daarbij wordt eraan herinnerd dat op Twitter elke seconde achtduizend boodschappen worden geplaatst. Op datzelfde ogenblik worden ook op Instagram nog eens 820 beelden geplaatst. Op YouTube worden elke seconde meer dan 72.000 video’s bekeken. Bovendien kan de verwijdering van content ook een aantal andere problemen oproepen. De Europese Commissie wil dat sociale mediaplatformen de politiediensten op de hoogte brengen wanneer illegale content wordt geïdentificeerd. Daarover hebben vertegenwoordigers van de Europese Commissie met een twintigtal bedrijven uit de sector gesprekken gevoerd. Wanneer illegale content wordt verwijderd, moeten volgens Dimitris Avromopolous ook de autoriteiten worden geïnformeerd, zodat het materiaal bij een onderzoek eventueel als bewijs kan worden gebruikt. Volgens de commissaris moet bovendien sneller worden ingegrepen tegen online content die oproept tot haat, geweld en terrorisme. Het is volgens nieuwssite Euobserver echter niet altijd gemakkelijk om het illegale karakter van content te identificeren. De Europese Commissie gaf eerder al te kennen dat de offline wetgeving ook online geldt. “Nationale wetgevingen kunnen echter verschillen,” aldus Euobserver. “Online platformen zullen dan ook met de regelgeving van de individuele lidstaten moeten rekening houden.” Critici vrezen dat bedrijven snel geneigd zullen zijn om alle content die mogelijk gecontesteerd zou kunnen worden – ongeacht het legale of illegale karakter – te verwijderen. Om het risico voor boetes te vermijden, zullen de bedrijven volgens de Britse Open Rights Group zelf tot censuur overgaan.

Satire

Julian King, Europees commissaris voor veiligheid, benadrukte te hopen dat de bedrijven vrijwillig de nodige stappen zullen ondernemen. Indien dat niet blijkt te lukt, zullen volgens hem mogelijk dwingende maatregelen noodzakelijk blijken. Vera Jourova, Europees commissaris van justitie, stelde echter dat de bedrijven vooral een duidelijke wetgeving vragen. In Frankrijk werden in september vorig jaar twee websites van Indymedia door het ministerie van binnenlandse zaken verplicht om content te verwijderen omdat de boodschap terrorisme zou kunnen uitlokken. “Nochtans was dezelfde content eerder al – zonder verdere consequenties – door traditionele media gepubliceerd,” aldus Euobserver. Recent moest ook het Duitse satirische magazine Titanic vaststellen dat zijn account op Twitter was geblokkeerd. Reden voor de ingreep bleek een satirisch bericht rond uitlatingen van Beatrix von Storch, fractieleider van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) in het Duitse parlement, over moslimmannen. De algoritmes van Twitter hadden het bericht als een racistische uitspraak geïdentificeerd, maar bleken niet in staat om het satirisch karakter van de boodschap te herkennen. Het duurde uiteindelijk meer dan twee dagen vooraleer de account van Titanic door Twitter opnieuw werd geactiveerd. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20