Dwingt de NAVO België meer te investeren in Defensie?

Volgende week vindt in Vilnius de NAVO-top plaats. De kans is groot dat de lidstaten daar samen bepalen dat elk land minstens 2 procent van zijn bbp in defensie moet investeren. België zal daarin de bondgenoten volgen, maar investeert zelf niet meer of sneller in defensie. “Schizofreen”, zo noemt oppositielid Theo Francken (N-VA) het.

Waarom is dit belangrijk?

Op de NAVO-top in Wales in 2014 kwamen alle partners overeen om elk 2 procent van het bbp te investeren in defensie, en dat binnen de komende tien jaar. In theorie zou elk land dus in 2024 aan die 2 procent moeten zitten, maar de realiteit ligt even anders. Zo gaat het louter om een belofte om 'naar die twee procent te bewegen'. Aan het niet behalen hangen geen consequenties; vandaag halen slechts negen van de 30 lidstaten de 2 procent.

De essentie: Gedaan met laksheid, oordeelt de NAVO. Het wil de 2%-norm nu echt als een minimum laten vastleggen.

  • Om acuut te kunnen reageren op de dreigingen van vandaag, eist de NAVO grotere inspanningen van de lidstaten. Met de huidige budgetten kennen veel legers dan wel voldoende operationeel materiaal, maar achter de schermen loopt het wat minder vlot. Zo hebben de meeste landen maar genoeg munitie om enkele dagen strijd te kunnen voeren, en de industrie kan niet snel genoeg omgesch
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.