Duizenden werknemers Google vragen hun CEO ‘de oorlogsindustrie te verlaten’

Duizenden werknemers van de Amerikaanse internetzoekmachine Google hebben een open brief ondertekend waarin ze hun CEO Sundar Pichai (foto) vragen om de samenwerking met het Pentagon stop te zetten. Sinds vorig jaar werkt Google samen met het Amerikaanse defensie-apparaat om beelden die door drones worden gefilmd te interpreteren aan de hand van artificiële intelligentie (A.I.). De werknemers vragen hun baas ‘de oorlogsindustrie te verlaten’.

De zaak kwam vorige maand aan het licht toen de webpublicatie Gizmodo, een medium dat specialiseert in technologie, onthulde dat Google en het Pentagon in 2017 samen het project ‘Maven’ hadden gelanceerd. Het bedrijf uit Silicon Valley zou daarbij de beelden die via drones worden gemaakt verduidelijken mits de inzet van artificiële intelligentie (A.I.).

“Google heeft in de oorlogsindustrie niets te zoeken”

De werknemers vrezen nu dat die technologie zal worden aangewend om te beslissen waar en wanneer militaire aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Ze herinneren Pichai aan het originele motto van Google: “Don’t be Evil”, dat vertaald kan worden als “Wees niet boosaardig”. In 2015 werd “Don’t be Evil” vervangen door “Do the right thing”.

“Google heeft in de oorlogsindustrie niets te zoeken,” schrijven de auteurs. Ze vragen Pichai ook te beloven dat het bedrijf, noch zijn onderaannemers technologie zullen ontwikkelen die in oorlogen kan worden aangewend.

De bedrijfsleiding heeft altijd volgehouden dat haar werk aan Project Maven van nature “niet offensief” is, maar ondertussen is het duidelijk genoeg waarvoor het Pentagon deze technologie wil gebruiken. Zowel Google als het Pentagon hadden al aangegeven dat de producten van het bedrijf niet zouden worden ingezet om autonome wapens te ontwikkelen die kogels kunnen afvuren zonder menselijke tussenkomst. 

De inzet van A.I. om video’s te interpreteren kan worden gebruikt om menselijke doelwitten beter te identificeren voor een aanval, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat bij zo’n aanval minder burgerslachtoffers vallen.

Op 20 augustus laatstleden hadden 126 bedrijfsleiders, waaronder de medestichter van het Britse bedrijf DeepMind, dat eigendom is van Google, in een open brief het verbod gevraagd op autonome wapens die door A.I. worden aangestuurd. Nu zijn het ruim 3.100 van in totaal 70.000 werknemers van Google, die hun baas vragen ‘om de oorlogsindustrie de rug toe te keren’.


© US Air Force

Meer