52% van de rijkste Brazilianen – dat zijn mensen met een maandelijks inkomen van meer dan 2.500 dollar – willen hun land verlaten, terwijl ook 56% van de hoogopgeleide Brazilianen wil emigreren. Dat blijkt uit een recente studie van het Braziliaanse peilingbureau Datafolha. In totaal zou liefst 43% van de Brazilianen definitief naar het buitenland willen trekken, mochten ze dat kunnen.
Wapen- en drugsgeweld
Rijke Brazilianen vluchten nu al het land uit, bang voor het toenemende wapen- en drugsgeweld. Ook de politieke en economische toekomst van het land kleurt gitzwart.
In Brazilië blijft criminaliteit een grote plaag. Ook het bedrijfsleven gaat gebukt onder de verliezen en het geweld dat dagelijks met de acties van de criminele bendes gepaard gaat. Eerder dit jaar meldde de Financial Times dat in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro vorig jaar elke vijftig minuten een vrachtwagen door gewapende bendes werd beroofd.
© EPA
Leger patrouilleert in de straten van Rio
In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro moest het leger in februari de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de straten overnemen. Dat was geleden van 1985, toen een einde werd gemaakt aan een militaire dictatuur die het land 21 jaar lang had geregeerd. Oorzaak was een spiraal van drugsgerelateerd geweld.
In tegenstelling tot de meeste Centraal-Amerikanen die naar de VS vluchten vanwege bendegeweld of op zoek naar werk, maken de Brazilianen die vertrekken vaak deel uit van de elite van het land – “net de mensen die in staat zijn om Brazilië vooruit te helpen”, zegt Dr. Naercio Menezes Filho, de directeur van de businessschool Insper in São Paulo.
Aantal emigraties neemt toe
De Braziliaanse overheid heeft geen concrete cijfers van het aantal burgers dat in het buitenland woont, maar een aantal recente studies schetst een troosteloos beeld van het land. Het aantal Brazilianen dat zich in het buitenland heeft laten registreren om te stemmen bij de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar is in vergelijking met vier jaar geleden met liefst 41% gestegen.
Ook het aantal Brazilianen dat een emigratiemelding indiende bij de belastingdienst ligt drie keer hoger dan in 2011, toen de autoriteiten de gegevens begonnen te verzamelen. De voorkeursbestemmingen van deze ‘rijken’? De Portugese Riviera en Amerikaanse steden zoals Orlando en Miami.
© EPA
62% van de jongeren wil weg
De sombere economische vooruitzichten wegen ook zwaar op de jongeren. De economie zal dit jaar met 1,5% groeien, terwijl de werkloosheid meer dan 12% bedraagt. Ongeveer 62% van de 16- tot 24-jarigen zou emigreren als ze dat zouden kunnen, blijkt uit dezelfde peiling van Datafolha.
Die jongeren betalen veel belastingen, maar krijgen daarvoor weinig in ruil, zegt Tony Volpon, die hoofdeconoom is bij het Braziliaanse filiaal van de Zwitserse bank UBS. Een groot deel van dat geld vloeit terug naar pensioenen. “Wie een goede opleiding heeft genoten, heeft er baat bij weg te trekken.”
Verenigde Staten en Portugal
Het grootste deel van de Braziliaanse expats – meer dan een derde van de naar schatting drie miljoen Brazilianen die in het buitenland wonen – verblijft in de Verenigde Staten (14%). Toch is het Portugal (8%) dat goed op weg is om het zogenaamde Plan B voor Brazilianen te worden. Daar leven nu 85.000 Brazilianen en ze vormen de grootste buitenlandse gemeenschap in het land. Vele onder hen zijn gepensioneerden die fiscale gunstregimes genieten. Maar ook Japan, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zijn steeds populairdere keuzes.