Duizend werknemers van geredde First Republic Bank verliezen job

JPMorgan kocht op 1 mei de noodlijdende First Republic Bank op. Toen werd aangekondigd dat ze binnen de maand klaarheid zouden scheppen over de tewerkstelling van de werknemers.

Waarom is dit belangrijk?

First Republic Bank kwam in de problemen na de val van Silicon Valley Bank en Signature Bank. JPMorgan redde de bank op het nippertje, maar waarschuwde toen ook al dat er jobs zouden sneuvelen.

In het nieuws: Zo’n 15 procent van de werknemers van First Republic Bank moet hun bureau leegmaken. Dat meldt Bloomberg.

  • “Sinds onze overname van First Republic op 1 mei zijn we transparant geweest met hun werknemers en hebben we ons gehouden aan onze belofte om hen binnen 30 dagen op de hoogte te brengen van hun tewerkstellingstatus”, reageert JPMorgan in een officiële verklaring.
  • Het bedrijf benadrukt dat ze aan “de grote meerderheid” een job konden aanbieden. In april schatte JPMorgan nog dat er 20 tot 25 procent van het personeel zou moeten afvloeien. 
  • De werknemers krijgen nog 60 dagen loon en voordelen, met een eenmalige geldsom daarbovenop. Het bedrijf zegt ook te zullen helpen met het zoeken naar een nieuwe baan.

Too big to fail

  • Veel van de klanten van First Republic waren vermogende particulieren of bedrijven, wiens deposito’s de 250.000 dollar ver overschreden, en onder het Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) dus niet verzekerd waren.
  • Daardoor haalden de depositohouders vliegensvlug tot 100 miljard dollar uit de bank, en parkeerden die bij grotere ‘too-big-to-fail’-banken zoals JPMorgan.
Meer