Key takeaways
- Duitsland heeft zes onderzeeërs besteld in plaats van de oorspronkelijk geplande twee.
- Het contract is minstens 4,97 miljard euro waard en de levering wordt verwacht tussen 2032 en 2037.
- De militaire samenwerking met Noorwegen is verdiept door de gezamenlijke aankoop van geavanceerde U212 CD onderzeeërs.
Aankoop onderzeeërs
De begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag heeft afgelopen woensdag een belangrijke beslissing genomen en groen licht gegeven voor de aanschaf van zes onderzeeërs in plaats van de oorspronkelijk geplande twee. Deze stap zal de strategische aanwezigheid van Duitsland op de noordflank van de NAVO aanzienlijk versterken. Het vandaag ondertekende contract is minstens 4,97 miljard euro waard.
De militaire samenwerking tussen Duitsland en Noorwegen heeft met deze ontwikkeling een nieuw hoogtepunt bereikt. Beide landen verdiepen hun partnerschap op het gebied van onderzeeërtechnologie door gezamenlijk zeer geavanceerde U212 CD (Common Design) onderzeeërs aan te schaffen. De recente beslissing van de Duitse regering om vier extra onderzeeërs te bestellen, benadrukt het strategische belang van de noordflank van de NAVO.
Uitbreiding onderzeebootvloot voor Duitsland en Noorwegen
Aanvankelijk waren Duitsland en Noorwegen overeengekomen om samen zes U212CD onderzeeërs te kopen – twee voor Duitsland en vier voor Noorwegen. De plannen zijn nu echter aanzienlijk uitgebreid: Duitsland heeft vier extra onderzeeërs besteld, terwijl Noorwegen overweegt er nog twee bij te kopen. Hierdoor zouden beide landen hun vloot kunnen uitbreiden tot elk zes eenheden. De levering van de Duitse onderzeeërs wordt verwacht tussen 2032 en 2037.
Annette Lehnigk-Emden, voorzitter van het Bundeswehr Acquisition Office, verklaarde tijdens de ondertekeningsceremonie van het contract dat deze samenwerking met Noorwegen nieuwe mogelijkheden zal bieden voor beide strijdkrachten op het gebied van nationale en alliantieverdediging, met name op de noordelijke flank van de NAVO. Ze voegde eraan toe dat het de Duitse marine ook in staat stelt om te voldoen aan de eisen die zijn beschreven in het “Marine 2035+” concept. Het U212 CD-project is een ander prominent voorbeeld van het vermogen van Duitsland om in te spelen op de eisen van het huidige geopolitieke klimaat.
U212 CD Project vordert volgens plan
De uitgebreide reikwijdte van het U212 CD aankoopproject heeft geen invloed op de voortgang ervan, die blijft doorgaan. De Critical Design Review (CDR) werd in de zomer met succes afgerond, een belangrijke mijlpaal. De eerste onderzeeër voor Noorwegen is al sinds september 2023 in aanbouw en zal volgens de planning in 2029 in gebruik worden genomen.
“De Zeitenwende komt er eindelijk aan in de maritieme sector,” benadrukte Oliver Burkhard, CEO van thyssenkrupp Marine Systems. Hij toonde zich verheugd over het vertrouwen dat de Duitse regering in hen heeft gesteld met de aanvullende bestelling van ’s werelds meest geavanceerde conventionele onderzeeër. Hij benadrukte hun bijdrage aan de Zeitenwende en de versterking van de Duitse defensiecapaciteit door dit strategisch belangrijke project tussen Duitsland en Noorwegen.
Samenwerking versterkt geallieerde gevechtskracht
Het binationale U212 CD-project is niet alleen gericht op het verbeteren van de operationele capaciteiten, maar ook op het creëren van synergieën. Naast de aanschaf is nauwe samenwerking gepland voor de bediening, de logistiek en het onderhoud van de onderzeeërs. Deze samenwerking, vooral aan de noordflank van de NAVO, is bedoeld om de geallieerde gevechtskracht te versterken en de Europese veiligheidsarchitectuur te versterken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!