De Duitse federale staat heeft een aandeel van 99 procent verworven in energiegigant Uniper, na een kapitaalinjectie van zo’n 8 miljard euro. Dat werd woensdagochtend door het bedrijf meegedeeld.
Uniper is de grootste importeerder van aardgas in Duitsland. Dat het bedrijf het goed doet, is van vitaal belang voor het Duitse energienetwerk. Maar dat was de voorbije maanden niet het geval: sinds de oorlog in Oekraïne begon, verloor het energieconglomeraat al meer dan 12 miljard euro en dreigde een faillissement.
In juli nam de bondsrepubliek al maatregelen om een instorting te vermijden. Toen nam het al een belang van 30 procent in de energiereus. Vorige week raakte echter bekend dat de Duitse overheid overwoog om een groter aandeel in Uniper te nemen, of om het zelfs volledig te nationaliseren.
99 procent in handen van Duitse staat
Dat laatste is nu gebeurd. Het bedrijf zal vanaf nu voor 99 procent in handen van de Duitse federale staat terechtkomen. Dat moet ervoor zorgen dat de “stabiliteit op lange termijn” van het bedrijf wordt gewaarborgd in tijden van grote onzekerheden rond de energievoorziening.
“Het gewijzigde stabilisatiepakket zal Uniper in staat stellen zijn systeemkritische rol voor de energievoorziening in Duitsland te blijven vervullen”, staat te lezen in een communiqué dat door Uniper werd gepubliceerd. Met het stabilisatiepakket verwijst het bedrijf naar de maatregelen die eerder in juli door de overheid werden genomen om het nutsbedrijf in leven te houden.
Energievoorziening “veiliggesteld”
“De overeenkomst van vandaag biedt duidelijkheid over de eigendomsstructuur, stelt ons in staat onze activiteiten voort te zetten en onze rol als systeemkritische energieleverancier te vervullen. Dit stelt de energievoorziening voor bedrijven, gemeentelijke nutsbedrijven en consumenten veilig”, zei Uniper-CEO Klaus-Dieter Maubach op de website van Uniper.
“De wijziging van het in juli aangekondigde stabilisatiepakket was noodzakelijk tegen de achtergrond van de verdere verscherping van de energiecrisis. Bij Uniper zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor Duitsland en Europa. Wij willen ons steentje bijdragen om deze crisis te overwinnen en de energievoorziening in dit land te herstructureren.”
(kg)