De Duitse overheid zou een meerderheidsbelang in Uniper kunnen nemen en zou er voor open staan om het bedrijf volledig te nationaliseren. Dat zou mogelijk nodig zijn om de energiereus van de ondergang te redden.
Uniper SE is de grootste importeerder van aardgas in Duitsland. De gezondheid van de onderneming is dan ook van vitaal belang voor het Duitse energienetwerk. Maar sinds de oorlog in Oekraïne begon en Europa in een energiecrisis belandde, heeft Uniper te kampen met grote problemen.
Het bedrijf zou terug meer steun van de staat nodig hebben, nadat het in juli al waarschuwde dat het dit jaar enorme verliezen zou kunnen leiden. In augustus werd bekend dat Uniper gedurende de eerste helft van 2022 een verlies van meer dan 12 miljard euro optekende.
Maatregelen door de overheid
De Duitse overheid nam in juli al maatregelen om de energiereus in leven te houden, nadat Uniper failliet dreigde te gaan door de enorme verliezen. Toen kondigde Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland, aan dat de regering een belang van 30 procent zal nemen in het energiebedrijf.
Nu zou dat belang nog eens kunnen toenemen, tot boven de grens van de 50 procent. “Nationalisatie is de enige oplossing die overblijft, de kapitaalmiddelen van Uniper staan volledig onder water. Mathematisch gezien is er niets anders dat kan worden gedaan,” vertelde een bron met kennis van de zaak aan persagentschap Reuters.
Nadat het nieuws bekend raakte, tuimelde de koers van Uniperaandelen omlaag. Die bedraagt op moment van schrijven 4,51 euro. Dat is bijna 90 procent lager dan in januari, toen de koers nog rond de 42 euro schommelde.
Frankrijk achterna
Ook Frankrijk moest eerder in de zomer een elektriciteitsproducent overnemen. Het besloot toen energiereus EDF te (her)nationaliseren, door de gevolgen van de energiecrisis. De Franse staat bezat al een belang van zo’n 84 procent in EDF, een van de grootste producenten van elektriciteit in de wereld.
De overheid van het land zou daar zo’n 10 miljard euro voor hebben vrijgemaakt. Dat zou nodig zijn om de energiereus uit de problemen te helpen. Het bedrijf kampte immers met een aantal problemen: meerdere bouwprojecten zouden flink de geraamde kosten hebben overschreden en liepen bovendien vertraging op.
Bovendien zouden er corrosieproblemen zijn bij een aantal verouderde reactoren, waardoor die moesten worden stilgelegd. Dat zorgde ervoor dat de energieproductie uit kernreactoren dit jaar het laagste punt in drie decennia bereikte, deels door die werkzaamheden, maar ook door de uitzonderlijk warme zomer.
(fjc)