De Duitse producentenprijzen zijn in september met bijna 15 procent gedaald, leren de cijfers van Destatis. Dat is de grootste daling ooit in de geschiedenis van het Duitse statistiekbureau, dat sinds 1949 de evolutie van de prijzen aan de fabriekspoorten volgt.
Goed nieuws voor de ECB uit Duitsland: nog nooit zijn de prijzen aan de fabriekspoorten zo fors gedaald

Waarom is dit belangrijk?
De Duitse economie bevindt zich in woelig vaarwater. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Duitsland de enige grote economie is die dit jaar zal krimpen. Die sombere economische situatie komt nu ook tot uiting in de producentenprijzen. Die zijn fors gedaald.In het nieuws: Destatis meldt dat de Duitse producentenprijzen met 14,7 procent zijn afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Nog nooit was de prijsdaling zo fors.
- Dat de prijzen nu zo fors zijn afgenomen komt niet geheel als een verrassing. Die waren in september 2022 door de oorlog in Oekraïne met een verpletterende 45,8 procent gestegen. Dat was toen de grootste prijsstijging ooit gemeten door Destatis.
- Op maandbasis zijn de producentenprijzen afgezwakt met 0,2 procent.
Goed nieuws voor de ECB, maar …
Duiding: De dalende producentenprijzen in de grootste economie van Europa zijn natuurlijk goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor kan de inflatie verder afzwakken.
- De monetaire instelling streeft naar een geldontwaarding van 2 procent (op de middellange termijn). In september waren de consumentenprijzen in de eurozone met 4,3 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. De ECB heeft dus nog wat werk voor de boeg.
- De centrale bank heeft tijdens de jongste rentevergadering de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank – verhoogd tot 4 procent, het hoogste niveau ooit. Sommige bestuursleden, waaronder NBB-voorzitter Pierre Wunsch, sluiten meer renteverhogingen niet uit.
Maar: Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING (België), merkt op dat niet overal de prijzen dalen. “De prijzen in de dienstensector zijn veel hardnekkiger”, schrijft hij op X, het vroegere Twitter. “Dat zorgt dus voor een status quo voor de ECB.”
- Uit het jongste inflatierapport van Destatis blijkt dat de prijzen in de dienstensector vorige maand met 4 procent (op jaarbasis) zijn gestegen.
- Als we naar de eurozone kijken, zijn de prijzen in de dienstensector in september met 4,7 procent toegenomen. De bedrijven rekenen onder meer de toegenomen personeelskosten door aan de klanten.