Duitsland nationaliseert zijn grootste gasbedrijf

De Duitse regering, Uniper en het Finse moederbedrijf Fortum zouden een akkoord hebben bereikt over de nationalisering van gasgigant Uniper.

Het persagentschap Bloomberg meldt dat de Duitse regering van plan is om ongeveer 8 miljard euro in contanten in Uniper te injecteren. Die kapitaalinjectie is onderdeel van een “historische” deal om de gasgigant voor het merendeel in handen van de overheid te krijgen. De nationalisatie moet op zijn beurt de ineenstorting van de energiesector van het land afwenden.

Nog volgens Bloomberg zal de federale regering het belang van Fortum (van 78 procent) in Uniper overnemen. Met het geld dat in het Düsseldorfse nutsbedrijf wordt geïnjecteerd, kan het een lening van Fortum terugbetalen.

Enorme verliezen

Uniper is het grootste Duitse gasbedrijf, en wordt bijzonder hard getroffen door de stopzetting van de Russische gastoevoer. In plaats daarvan moet het concern gas kopen op de dure spotmarkt en boekt het enorme verliezen. Alleen al in de eerste helft van het jaar leed Uniper een verlies van meer dan 12 miljard euro, schrijft het Duitse dagblad Die Welt.

De federale overheid van onze oosterburen nam in juli al maatregelen om de energiereus in leven te houden, nadat Uniper failliet dreigde te gaan door de enorme verliezen. Toen kondigde Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland, aan dat de regering een belang van 30 procent zou nemen in het energiebedrijf. Dat reddingsplan wordt nu vervangen.

Opschorting aandeel

Vlak voor de verwachte nationalisatie werd het aandeel van Fortum uit de handel genomen. Dit werd bekendgemaakt door Nasdaq, die de beurs van Helsinki beheert. Het aandeel Fortum noteerde op het moment van de opschorting 9,5 procent hoger op 12,10 euro. De aandelen van Uniper bleven op het moment van schrijven verhandeld worden, en stegen met 1,5 procent tot 4,08 euro na aanvankelijke verliezen.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.