De Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, heeft met haar eindejaarswensen meer vijanden gemaakt dan vrienden. Het is niet de eerste keer dat Lambrecht de bal misslaat; haar positie komt steeds meer aan het wankelen.
In het nieuws: Lambrecht bedankte als het ware de oorlog in Oekraïne.
- Op Oudejaarsnacht plaatste Lambrecht een filmpje op Instagram, waarin ze het jaar 2022 afsloot en 2023 verwelkomde. Als minister van Defensie kan ze natuurlijk niet rond de oorlog in Oekraïne, die het Europese continent heeft wakker geschud. Wie de minister kon verstaan, tussen de suizende wind en het knallende vuurwerk door, viel echter stijl achterover.
- “2022 komt tot een einde, en Berlijn maakt zich op voor Nieuwjaar. Het jaar heeft ons voor grote uitdagingen gezet. Er woedt een oorlog, midden in Europa. Deze gaat gepaard met voor mij zeer speciale inzichten die ik kon verkrijgen en veel interessante ontmoetingen met interessante, speciale mensen. Daarvoor zeg ik ‘bedankt'”.
- De minister leek dus als het ware dankbaar voor de oorlog. Oekraïne werd in het filmpje nergens bij naam genoemd, en ook over het leed van de burgers en de soldaten, die al tien maanden vechten voor hun leven, werd met geen woord gerept.
De reactie: Kranten zijn woedend, en eisen openlijk om het ontslag van de minister.
- Het Duitse dagblad Der Tagesspiegel windt er geen doekjes om: “Bizar nieuwjaarsoptreden van Lambrecht niet langer acceptabel voor een minister”, kopt de krant. Verder haalt de krant aan dat het feit dat Lambrecht speecht “terwijl vuurpijlen worden afgeschoten en voetzoekers knallen, nog het minste probleem is met de video.”
- “Oorlogen ‘woeden’ niet zomaar, als waren ze een natuurverschijnsel. Een minister van Defensie moet dat weten. Het is belangrijk om een kat een kat te noemen: Rusland voert een oorlog tegen Oekraïne. In de video klinkt het alsof de oorlog en de gevolgen ervan vooral een spannende professionele ervaring is voor haar. Wie zo praat over de oorlog, is niet geschikt als minister van Defensie”, besluit Claudia von Salzen, de buitenlandjournaliste voor de krant.
- Ook het dagblad Bild suggereert het ontslag van Lambrecht: “De minister bedankt Rusland voor de invasie, waardoor ze veel interessante ontmoetingen had. Zo moeten de woorden van Lambrecht worden geïnterpreteerd door wie ze serieus neemt. Maar niemand beschuldigt haar daarvan, simpelweg omdat niemand haar nog serieus neemt.
Ook nog: Ook de oppositie is niet te spreken van Lambrechts uitspraken. Binnenskamers zijn zelfs partijgenoten niet tevreden.
- In het parlement krijgt Lambrecht er van langs. “Ik vind de setting nogal ongelukkig”, zo distantieert de voorzitter van de Kamercommissie Defensie, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, zich voorzichtig van Lambrechts video. Vanuit de oppositie, voornamelijk de CDU, klonk men strenger: “Wat een beschaming… Het leger verdient beter!”, klonk Kamerlid en lid van de commissie Florian Hahn.
- Ook diens partijgenoot Serap Güler was niet te spreken over het filmpje van Lambrecht: “De speech over de oorlog, met nieuwjaarsvuurwerk op de achtergrond, is de kers op de taart van haar fratsen. Wie neemt ons nog serieus?”, schreef Güler op Twitter.
- Der Spiegel schrijft ook dat Lambrechts coalitiepartners, de liberalen en de groenen, binnenskamers ontzet zijn door haar uitspraken. Zelfs medewerkers van haar kabinet noemen de video “bijzonder pijnlijk, maar dat mogen we niet zeggen”.
De vraag van één miljoen: Is Lambrecht wel geschikt als minister van Defensie? Een oplijsting van haar fratsen oogt alvast niet goed.
- In haar eerste interview als minister van Defensie, moest Lambrecht erkennen dat ze de verschillende rangen binnen het leger eigenlijk niet kende. Vijf maanden later kreeg ze de vraag opnieuw van de Frankfurter Allgemeine, en ook toen moest ze toegeven dat ze ze nog steeds niet kende.
- De oorlog in Oekraïne dan: het belegerde land belde zowat elk land ter wereld, met de vraag of ze zwaar oorlogsmateriaal, zoals tanks of pantservoertuigen, wilden sturen. Duitsland hield de boot lang af; terwijl Lambrecht trots poseerde met 5.000 helmen die het land zou leveren. Toen bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk toch de bocht maakte, probeerde Lambrecht wapenleveringen zo veel mogelijk tegen te houden waar mogelijk.
- Duitsland maakte ook bekend dat het 100 miljard euro wilde investeren om het leger te moderniseren. Meer dan een half jaar later ligt er nog geen concreet voorstel op tafel om zoiets te verwezenlijken.
- Tenslotte is er nog de pijnlijke zaak met de Puma-gevechtsvoertuigen. Deze belichamen de modernisering van het Duitse leger, en zouden worden ingezet in de NAVO-flitsmacht in 2023. Tijdens trainingen voor deze missie, waarbij NAVO-troepen bijna meteen inzetbaar kunnen zijn bij conflicten, vielen alle 18 deelnemende Puma’s uit met mechanische of elektronische problemen. In één voertuig brak zelfs brand uit.
Conclusie: Lambrecht mag dan wel een gerenommeerd politica zijn in Duitsland, van Defensie heeft ze geen kaas gegeten. In de coulissen valt daarnaast ook te horen dat ze zelf geen enkele interesse heeft in het departement, zo schrijft Bild. Het feit dat de oppositie al enkele keren haar ontslag vroeg, en de media zich er nu bij aansluit, lijkt het begin van het einde voor Lambrecht.
(as)