“Duitsland moet stoppen Frankrijk op de vingers te tikken over kernenergie”, zegt baas van Duitse energieleverancier Eon

“Duitsland moet stoppen Frankrijk op de vingers te tikken over kernenergie”, zegt baas van Duitse energieleverancier Eon
Leonhard Birnbaum – Roland Weihrauch/picture alliance via Getty Images

Duitsland moet stoppen zijn visie op kernenergie te exporteren naar de rest van Europa. Dat zei Leonhard Birnbaum, CEO van de Duitse energieleverancier Eon. 

De essentie: Volgens Birnbaum is kernenergie een belangrijk instrument om de energietransitie te verwezenlijken. Dat berichtte de zakenkrant Financial Times.

De context: Duitsland, de grootste economie van Europa, is een fervent tegenstander van kernenergie. Maar lang niet alle EU-lidstaten volgen het land daarin.

  • Duitsland heeft dit jaar zijn laatste kernreactoren offline gehaald, nadat de regering-Merkel in 2011 had besloten om tegen 2022 een kernuitstap te realiseren. 
  • Daartegenover staat buurland Frankrijk, dat nog altijd het gros van zijn energie uit kerncentrales haalt. Frankrijk wil nu nieuwe kerncentrales bouwen en heeft zelfs een ‘nucleaire alliantie’ op poten gezet in de EU, een verbond van Europese landen die voorstander zijn van kernenergie.
  • De uiterst verschillende houdingen van de twee landen hebben ertoe geleid dat ze met elkaar in de clinch zijn geraakt, op vlak van energiebeleid in de EU. Duitsland weigert bijvoorbeeld om Frankrijk toe te laten om staatssteun te verlenen aan bestaande energiecentrales. Het land is bang dat Frankrijk op die manier zijn nucleaire vloot zou kunnen ondersteunen.
  • Birnbaum roept de Duitse regering nu op om die houding te verzachten. “De Fransen zullen nooit in staat zijn ons te overtuigen om kernenergie te gebruiken, noch zullen wij in staat zijn hen te overtuigen dat niet te doen”, klinkt het. Duitsland zou “er goed aan doen om … voorzichtig te zijn met het opleggen van onze manier aan alle anderen”.
  • Volgens de Eon-topman heeft Duitsland er zelfs baat bij dat de Franse nucleaire vloot goed werkt. Duitsland importeert immers grote hoeveelheden energie uit Frankrijk, vooral wanneer hernieuwbare bronnen minder produceren. Door Frankrijk tegen te werken, zou Duitsland zichzelf in de voet schieten, meent Birnbaum.

De Duitse versus de Franse energiemix

De cijfers: De twee landen willen uiteindelijk allebei hetzelfde doel bereiken, ondanks hun verschillende aanpak: een uitstootvrij elektriciteitsnet.

  • Duitsland heeft ervoor gekozen om sterk in te zetten op zon- en windkracht. Het voorbije decennium is de geïnstalleerde capaciteit meer dan verdubbeld. Tegelijkertijd gebruikt het land nog altijd niet te verwaarlozen hoeveelheden gas, steenkool en bruinkool om elektriciteit op te wekken, totdat de hernieuwbare capaciteit groot genoeg is. 
  • Frankrijk haalt het gros van zijn elektriciteit uit kernenergie. Ook installeert het steeds meer windmolens en zonnepanelen. Het land gebruikt slechts een verwaarloosbare hoeveelheid fossiele brandstoffen om stroom op te wekken. 
  • Tot nu toe lijkt de Franse strategie haar vruchten af te werpen. De uitgestoten hoeveelheid CO2 per kilowattuur (KWh) bedraagt gemiddeld zo’n 50 gram in het land. In Duitsland schommelt de uitstoot per KWh rond de 300 gram. 
  • Toch moet vermeld worden dat de Franse kernvloot al een jaar met problemen kampt en dat de Franse staat vorig jaar miljarden moest uitgeven om uitbater EDF over te nemen. Maar ook Duitsland moest energiereus Uniper datzelfde jaar overnemen, vanwege de enorme verliezen die het bedrijf leed als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.