Duitsland gaat excuses aanbieden voor genocide in Namibië en meer dan 1 miljard euro betalen

In een historische verklaring heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas erkend dat zijn land genocide heeft gepleegd in Namibië. Naar aanleiding daarvan kondigde Duitsland aan het Afrikaanse land meer dan een miljard euro aan ontwikkelingshulp te zullen verstrekken.

Daarmee komt grotendeels een einde aan vijf jaar van gespannen relaties tussen Namibië en Duitsland over de bloedbaden die Duitsland er in de koloniale tijd heeft aangericht.

‘We zullen deze gebeurtenissen nu officieel noemen wat ze zijn vanuit het perspectief van vandaag: genocide’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vrijdag in een verklaring.

De genocide vond plaats tijdens de koloniale periode van 1884 tot 1915, toen Duitsland de plak zwaaide in Zuidwest-Afrika. Pogingen van de plaatselijke bevolking om in opstand te komen, werden toen door de Duitse strijdkrachten met geweld de kop ingedrukt. Vooral vanaf 1904 begon het bloedvergieten, onder bevel van generaal Lothar von Trotha.

Historici schatten dat tot 65.000 van de ongeveer 80.000 Herero’s die op dat moment in de regio leefden, werden afgeslacht. De Duitsers doodden ook zo’n 10.000 van de 20.000 leden van de Nama-gemeenschap. Sommige historici noemen het de eerste genocide van de 20ste eeuw.

Verontschuldiging en geld

‘In het licht van de historische en morele verantwoordelijkheid van Duitsland zullen wij Namibië en de nakomelingen van de slachtoffers om vergiffenis vragen voor de begane ‘wreedheden’’, aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

In zijn verklaring zei Maas ook dat Duitsland Namibië zal steunen met 1,1 miljard euro aan ontwikkelingshulp. Dit is geen schadevergoeding op een wettelijke basis, maar een ‘gebaar van erkenning voor het immense leed dat de slachtoffers is aangedaan’, zei hij.

Het geld zal over een periode van 30 jaar worden uitbetaald, en de Herero- en Nama-gemeenschappen zullen een sleutelrol spelen bij de besluitvorming rond de geldbesteding.

De verklaring zal naar verwachting begin juni door Maas worden ondertekend in de Namibische hoofdstad Windhoek. De parlementen van beide landen zullen de verklaring vervolgens moeten ratificeren. Verwacht wordt dat de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zich dan ten overstaan van het Namibische parlement formeel zal verontschuldigen voor de misdaden van Duitsland.

Volgens Deutsche Welle hebben sommige vertegenwoordigers van de Herero- en Nama-volken het akkoord bekritiseerd. Zij menen dat dit een communicatiestunt van Duitsland is en een poging om de Namibische regering te bedriegen. Geen van hun officiële vertegenwoordigers heeft echter bezwaar gemaakt tegen de Duitse aankondiging.

Lees ook: Macron vraagt om vergeving voor genocide in Rwanda

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.