De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, presenteerde woensdag een plan om cannabis voor recreationeel gebruik toe te staan. Het voorstel is minder ambitieus dan het originele plan.
Duitse regering stelt plan voor om cannabis te decriminaliseren: wat houdt dat in?
Waarom is dit belangrijk?
Cannabis is veruit de populairste illegale drug in Europa. Zo’n 87 miljoen Europeanen tussen de 15 en 64 jaar hebben er al mee geëxperimenteerd, ruim een kwart van de volwassen bevolking. De jongste jaren rijzen er steeds meer stemmen op om de plant te legaliseren, of ten minste te decriminaliseren.In het nieuws: Volwassen Duitsers zullen tot 25 gram cannabis voor eigen gebruik mogen bezitten.
- Ze zullen slechts twee opties krijgen om eraan te raken. Duitsers zullen cannabis kunnen kopen in sociale clubs met maximaal 500 leden, of ze kunnen zelf tot maximaal drie plantjes kweken.
- In oktober had de overheid een ambitieuzer plan. Toen werd voorgesteld om cannabis aan te bieden in erkende winkels en apotheken. Na onderhandelingen met de Europese Unie werd echter besloten om het plan terug te schroeven.
- De kans bestaat echter dat de commerciële verkoop op langere termijn wel zal worden toegelaten. De Duitse regering overweegt nog altijd tests uit te voeren in de toekomst. Daarover zal na de zomer worden gedebateerd in het Duitse parlement, de Bundestag.
Maar: Er zullen in Duitsland wel nog een aantal restricties gelden. De hoeveelheid THC, de psychoactieve stof in cannabis, zal gelimiteerd zijn. Ook zal het niet toegelaten zijn om reclame te maken voor cannabis en moeten gebruikers minstens 21 jaar oud zijn.
Grootste cannabismarkt in Europa
En nu: Er wordt verwacht dat de overheid deze maand nog een concreet wetsontwerp zal indienen, waarna de Bundestag er deze zomer over zou kunnen stemmen.
- Indien de wet wordt aangenomen, zal Duitsland het grootste Europese land zijn dat recreationeel gebruik toestaat. Het is nu al de grootste markt voor medicinale cannabis binnen de EU.
- Een aantal Europese landen heeft al gelijkaardige stappen genomen. In Spanje en Malta bestaan al cannabisclubs en in Portugal is cannabis zelfs al sinds 2001 gedecriminaliseerd.
- Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan groeit de cannabisindustrie aan kracht. Een aantal staten hebben de softdrug de voorbije jaren gelegaliseerd. De verkoop van cannabis genereerde in de VS vorig jaar zo’n drie miljard dollar aan belastingsinkomsten.
(fjc)