Key takeaways
- Duitsland heeft de verkoop van Eurofighter Typhoon straaljagers aan Turkije geblokkeerd vanwege zorgen over Ankara’s toewijding aan democratische normen.
- De arrestatie van de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoğlu, heeft deze bezorgdheid aangewakkerd, waarbij Berlijn vraagtekens zet bij de staat van de democratie in Turkije.
- Het besluit werd toegeschreven aan de demissionaire regering van kanselier Olaf Scholz en kan worden opgelost met de nieuwe Duitse regering.
Bezorgdheid over de naleving van democratische principes door Turkije heeft er naar verluidt toe geleid dat de aftredende Duitse regering de verkoop van Eurofighter Typhoon straaljagers heeft geblokkeerd. Deze beslissing, waarover het Duitse financiële dagblad Handelsblatt voor het eerst berichtte, werd toegeschreven aan de demissionaire regering van kanselier Olaf Scholz. Bronnen die bekend zijn met interne regeringsdiscussies onthulden dat het exportveto voortkwam uit bezorgdheid in Berlijn over Ankara’s toewijding aan democratische normen.
De arrestatie van de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoğlu, een prominent lid van de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP), en de onlangs uitgeroepen presidentskandidaat van deze partij, heeft deze bezorgdheid aangewakkerd. Hoewel de Turkse regering politieke motieven achter de arrestatie van Imamoğlu heeft ontkend en zich beroept op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, heeft het incident vragen opgeroepen over de staat van de democratie in Turkije.
Duitsland en de implicaties voor de NAVO
De Eurofighter Typhoon straaljagers worden geproduceerd door een consortium van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Alle vier de landen moeten de verkoop van deze geavanceerde vliegtuigen unaniem goedkeuren. Hoewel Ankara interesse heeft getoond in de aankoop van de gevechtsvliegtuigen, zijn de onderhandelingen ingewikkeld geweest vanwege eerdere Duitse bezwaren. Turkije is vooral in gesprek met het Verenigd Koninkrijk, dat in maart formeel een bod op de straaljagers heeft uitgebracht.
De interesse van Turkije in Eurofighters is ontstaan na een langdurig proces waarbij het land had gevraagd om F-16 gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten te kopen. Deze laatste ontwikkeling komt ondanks positieve signalen van Scholz vorig jaar met betrekking tot potentiële verkopen en het verhogen van de Duitse defensie-export naar Turkije na een periode van stagnatie na de couppoging in 2016 in Turkije.
Turkije’s binnenlandse defensiecapaciteiten
Scholz, die momenteel een waarnemende functie heeft, rechtvaardigde eerder de export naar Turkije door te wijzen op het NAVO-lidmaatschap en het belang van concrete leveringen. Het Turkse dagblad Milliyet meldde echter dat Britse functionarissen Ankara hebben verzekerd dat het Duitse veto een politiek gemotiveerde zet was om de Duitse kiezers te paaien. Ze beweerden dat de kwestie met de nieuwe Duitse regering zou worden opgelost.
Turkse ambtenaren hebben nog geen commentaar gegeven op deze recente berichten. De nieuwe Duitse coalitieregering, met daarin de SPD en de Christendemocraten (CDU/CSU), heeft eerder deze maand de laatste hand gelegd aan een coalitieakkoord. Verwacht wordt dat Friedrich Merz begin volgende maand tot kanselier wordt gekozen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!