Key takeaways
- Duitsland heeft ondanks een recessie zijn positie als ’s werelds op twee na grootste economie behouden.
- Een rivaliserende natie, India, is klaar om Duitsland mogelijk in te halen op de wereldranglijst tegen het einde van het decennium.
- Het groeitraject en de bevolkingsomvang van India zullen naar verwachting die van Duitsland overtreffen.
Duitsland blijft derde grootste economie
Ondanks de recessie heeft Duitsland zijn positie als ’s werelds op twee na grootste economie weten te behouden. Volgens analyses van het Institut für Deutschen Wirtschaft (IW) uit Keulen staat echter een concurrerend land op het punt Duitsland in te halen op de wereldranglijst.
Het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland bedroeg vorig jaar ongeveer 4,4736 biljoen euro, waarmee het zijn positie als ’s werelds op twee na grootste economie veiligstelde, zoals berekend door het IW voor Reuters. Japan, dat lange tijd de derde plaats innam, werd voor het tweede achtereenvolgende jaar gedegradeerd naar de vierde plaats met een bbp van iets meer dan 3,84 biljoen euro. De Verenigde Staten blijven de onbetwiste leider in 2024 met een economische output van 28,512 biljoen euro, gevolgd door China met bijna 18,144 biljoen euro.
China en VS vergroten kloof met Duitsland
Terwijl Duitsland erin slaagde om afstand te houden van Japan, de op drie na grootste economie, blijven beide landen achter bij China en de Verenigde Staten door hun respectievelijke economische uitdagingen. Ondanks een mogelijk derde opeenvolgende recessiejaar in 2024, voorspellen experts dat Duitsland zijn positie als ’s werelds op twee na grootste economie kan behouden. Er is echter een voortdurende trend van toenemende ongelijkheid tussen Duitsland en zowel China als de VS.
Indiase economie groot dankzij forse toename bevolking
Als we naar het midden van het decennium kijken, zou Duitsland wel eens voorbijgestreefd kunnen worden door een opkomende Aziatische macht: India. Als het huidige groeitraject van India aanhoudt en Duitsland een bescheiden positieve groei doormaakt, zal India volgens IW-expert Michael Grömling tegen het einde van het decennium de op twee na grootste economie ter wereld zijn.
Bij het analyseren van deze economische verschuivingen is het cruciaal om rekening te houden met de sterk verschillende bevolkingsgrootte en demografie. Aan het eind van dit decennium zal de bevolking van India naar verwachting ongeveer 1,5 miljard bedragen, terwijl die van China rond de 1,4 miljard zal liggen. Ter vergelijking: de bevolking van Duitsland zal naar verwachting ongeveer 84 tot 85 miljoen blijven, wat minder is dan 6 procent van de bevolking van India of China.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!