Duitse voetbaltop wil loonplafond in Europese competities

Het Europese voetbal moet een bovengrens opleggen aan de salarissen die de spelers krijgen uitbetaald. Dat zei Fritz Keller, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, in een reactie op uitspraken van Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van voetbalclub FC Bayern München. Rummenigge had in een interview met televisiezender Sky eerder het idee van een loonplatfond aangehaald.

Keller en Rummenigge zeggen over de kwestie nu gezamenlijk een brief te zullen schrijven aan Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa.

Concurrentie

Rummenigge verwees in zijn gesprek met Sky naar Michel Platini, de voormalige voorzitter van de Uefa. Jaren geleden al had Platini een beperking van de salarissen in het Europese voetbal gesuggereerd.

‘Platini zei toen dat hij de steun van alle grote Europese voetbalclubs had,’ zei Rummenigge. ‘De clubs wilden zich spiegelen aan het Amerikaanse model, dat wel met loongrenzen werkt. We kregen echter al vlug te horen dat een dergelijke maatregel zou indruisen tegen de Europese wetgeving op de concurrentie.’

‘De voetbalsalarissen zijn echter tot absurde hoogtes gestegen,’ vindt Keller. ‘Ook de transfersommen zijn niet langer geloofwaardig. Maar om die situatie te veranderen, is de steun van de Uefa noodzakelijk. De loonmaatregelen moeten de Europese wetgeving volgen, maar moeten ook op Groot-Brittannië van toepassing zijn.’

Keller verwijst daarbij naar de gigantische budgetten die de clubs uit de Engelse Premier League aan transfers en salarissen betalen.’

Records

Het huidige transferrecord dateert van drie jaar geleden, toen Paris Saint-Germain de Braziliaanse aanvaller Neymar da Silva voor een bedrag van 222 miljoen euro overnam van FC Barcelona. In een periode na de coronacrisis is het volgens waarnemers echter onwaarschijnlijk dat dit record snel zal worden verbroken.

Uli Hoeness, voormalig voorzitter van Bayern München, had eerder al gezegd te twijfelen of er de volgende jaren nog transfers van meer dan 100 miljoen euro zullen volgen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.