Energiecrisis: Duitse stroomprijs rondt voor het eerst de kaap van 1.000 euro

Energiecrisis: Duitse stroomprijs rondt voor het eerst de kaap van 1.000 euro
Hoogspanningselektriciteitsmasten in het Duitse Hamburg, op woensdag 24 augustus 2022 — foto: Getty Images

De Duitse stroomprijs voor levering in 2023, de Europese benchmark, steeg vandaag voor het eerst naar een recordhoogte van 1.000 euro.

De Duitse stroomprijs voor levering volgend jaar steeg met maar liefst 6,6 procent en werd om 10.19 uur in Berlijn verhandeld tegen 1.050 euro per megawattuur, schrijft de nieuwssite Bloomberg. Het gelijkwaardige Franse contract is vrijdag al boven het niveau van 1.000 euro gerezen. Op deze chaotische handelsdag waren beide tarieven al met meer dan 25 procent geklommen.

Historisch duur

Energie is in Europa historisch duur; het gevolg van de torenhoge bedragen die voor aardgas moeten worden neergeteld. Grote schuldige is Rusland, luidt het, dat de toevoer van aardgas via de Nord Stream 1-pijpleiding aan banden blijft leggen.

In juli kondigden onze oosterburen daarom nog een heffing op gas aan. De heffing zal gas duurder maken voor iedereen in plaats van de lasten alleen te laten dragen door bepaalde huishoudens op basis van wie hun gasleverancier is.

De heffing zou namelijk in de plaats komen van een algemene prijsaanpassingsclausule die leveranciers in staat zou stellen zelf prijsverhogingen aan hun klanten door te rekenen. Volgens deskundigen is die clausule oneerlijk en juridisch betwistbaar. “De clausule zegt dat alleen redelijke kosten kunnen worden doorgerekend, wat vele interpretaties toelaat”, merkte energieadvocaat Peter Rosin echter op.

De Duitse energiewaakhond zegt daarnaast dat het gebruik met een vijfde moet dalen om in de winter krapte te vermijden. “Een realistisch haalbare besparing van gezinnen is ongeveer 15 procent”, stipte Moritz Kuhn, hoogleraar aan de Faculteit Economische Wetenschappen van de Universiteit van Bonn, aan.

Uitvallen kerncentrales

Ook het uitvallen van verschillende Franse kerncentrales draagt overigens bij aan de prijsschok. EDF, de onlangs genationaliseerde Franse energiereus, moet de activiteiten in kerncentrales reduceren of zelfs stopzetten wanneer de temperaturen in omliggende rivieren te hoog worden; rivierwater is immers essentieel om de kerncentrales af te koelen.

Daarnaast wordt door de lage waterstanden op het continent ook minder stroom geleverd aan waterkrachtcentrales.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.