Duitse startup creëert Uber voor prostitutie

De zogenaamde sharing-economie van websites en applicaties zoals Uber en Airbnb wordt op steeds meer sectoren toegepast. De Duitse website Ohlala heeft het concept nu ook in een aangepaste vorm in de prostitutiesector geïntroduceerd. Personen die in de prostitutie een bijverdienste willen vinden, kunnen op die site hun diensten aanbieden en in contact komen met klanten uit dezelfde geografische omschrijving. Deze dienstverlening is in Duitsland legaal, al mag de website zelf er eigenlijk geen geld mee verdienen.

Het principe van Ohlala werkt eenvoudig. De website biedt mannen en vrouwen een platform om hun seksuele diensten online aan te bieden. Daarop kunnen klanten zich registreren met hun telefoonnummer en de locatie en het tijdstip voor de afspraak.

Dankzij de navigatie-chip in hun telefoon, krijgt de geïnteresseerde vervolgens een overzicht van nabije locaties waar zich sekswerkers bevinden. Nadat klant en prostituée contact hebben gemaakt, moeten ze onder elkaar een prijs afspreken.

Pooierij

Ohlala maakt de tarieven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de online taxidienst Uber, niet bekend. Dat moet worden toegeschreven aan de grijze wettelijke zone waarin Ohlala opereert.

In Duitsland is prostitutie wettelijk toegestaan, maar er mag op geen enkele manier geld worden verdiend aan de organisatie van de activiteit. Daarin vertoont de Duitse wet grote gelijkenissen met de Belgische wetgeving, waarin pooierij eveneeens is verboden.

Daarmee blijft dus de vraag op welke manier de makers van Ohlala hun geld hopen te verdienen. Klanten kunnen zich gratis op de site registreren.

Maar de oprichters willen niet zeggen of aan de prostituées wel een vergoeding wordt gevraagd om in het bestand van Ohlala opgenomen te worden. “We willen met de website op dit moment geen geld verdienen,” geeft Pia Poppenreiter, mede-oprichtster van Ohlala, tegenover de Franse televisiezender BFM TV aan.

Op dit ogenblik is Ohlala enkel toegankelijk via een website. De dienst zou ook als een applicatie voor Android worden gelanceerd. Een variant voor de iPhone ligt waarschijnlijk moeilijker, gezien de strikte regels die Apple voor zijn AppStore hanteert. Volgend jaar zou de site zijn diensten al naar andere Europese landen willen uitbreiden.