Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, is het niet eens met de kritiek dat zijn land niet genoeg investeert. Hij benadrukt dat Duitsland niet van plan is om extra schulden te maken.
In september verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente om op die manier de economie te stimuleren. Mario Draghi, nog eventjes voorzitter van die ECB, vond het ‘dringend tijd’ voor nationale regeringen om fiscale inspanningen te doen. Landen met speelruimte – zoals Duitsland – moeten investeren in de eigen economie, stelde Draghi nog.
De Duitse minister voelt zich niet aangesproken. ‘We geven veel geld uit aan overheidsinvesteringen. We hadden de voorbije jaren een expansieve fiscale politiek. Het enige dat verschilt van andere landen is dat we niet bereid zijn om extra schulden te dragen als er geen nood aan is. Dat is momenteel de situatie’, reageert Scholz bij het Amerikaanse CNBC.
‘Duitse economie is stabiel’
Hoewel de Duitse fabrieksactiviteit in september aan het snelste tempo in 10 jaar kromp, is de economische situatie stabiel volgens de minister. ‘Er is een lagere groei, maar volgend jaar komt dat wel in orde’, zegt Olaf Scholz. Zijn regering verwacht dat het bruto binnenlands product volgend jaar met 1,5 procent groeit. Het begrotingsplan heeft het verder over een werkloosheidsgraad van 2,9 procent in 2019 en 2,7 procent in 2020.
Naar de oorzaken voor de vertraging in de Duitse economie is het volgens Scholz niet ver zoeken. Hij wijst op externe factoren zoals de brexit-onzekerheid, de Turkse invasie in Syrië en de handelsoorlog tussen de VS en China. ‘Het is aan de Verenigde Staten en China om een oplossing te zoeken, want dat zou de wereldeconomie helpen groeien’, besluit Scholz.