“Duitse lobby” zet rek op Europees boycot Russische steenkool

Dinsdag kondigde de Europese Unie de plannen aan om de invoer van Russische steenkool volledig te bannen. Die beslissing stoot echter op heel wat kritiek, een ban op steenkool zou amper een impact hebben op de Russische economie. Daarbovenop blijkt nu dat de ban pas in augustus ingevoerd zal worden, een maand later dan aanvankelijk gepland.

Vier maanden in plaats van drie

De Europese ban op Russische steenkool doet heel wat stof opwaaien. Volgens critici is het een schijnsanctie, en ontbreekt het de Unie het lef om harde sancties in te voeren die Rusland écht treffen. Zo voerde Europees parlementslid Guy Verhofstadt woensdag een vurig pleidooi voor een totale ban op alle fossiele brandstoffen uit Rusland.

Zo’n ban gaat voor een aantal Europese landen echter stukken te ver. Zelfs aan het steenkoolboycot moest op het laatste nipt nog gesleuteld worden. Op vraag van Duitsland zou de invoering van het boycot met een maand uitgesteld zijn. Daarom zullen de poorten van de EU pas midden augustus dichtgaan voor Russisch steenkool, dat melden persagentschap Reuters en CNBC.

Een anonieme bron laat aan CNBC weten dat volgens het oorspronkelijke plan, de import van Russische steenkool op een termijn van drie maanden uitgefaseerd moest worden. Die plannen zijn nu echter aangepast naar een termijn van vier maanden. “Er lijkt een succesvolle Duitse lobby te zijn die uitfasering van alle bestaande steenkoolcontracten tot vier maanden heeft kunnen rekken”, zegt een andere bron aan de zakenzender. Hierdoor kunnen alle leveringen van Russische steenkool nog tot midden augustus ongehinderd de EU binnen.

Energieafhankelijkheid

Duitsland is niet het enige land dat hevig tegen een boycot van Russische brandstoffen opkijkt. Ook landen zoals Oostenrijk en Hongarije hebben zich al tegen te verregaande plannen voor de energieleveringen uitgesproken.

De Europese afhankelijkheid van Rusland voor energiebronnen is hét pijnpunt gebleken in de hele crisis. Hierdoor zit de Unie voor een bikkelhard dilemma: de sancties tegen Rusland moeten serieus genomen worden en het land treffen waar het écht pijn doet, namelijk de energiemarkt. Maar zonder Russische grondstoffen zullen de prijzen voor de bevolking nóg meer de hoogte in schieten, en dreigen mogelijke tekorten komende winter. Ook bij energiereus Engie klinkt dat de Duitse bekommernissen over energietekorten niet onterecht zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.