Ook nu Rusland duidelijk geëist heeft dat zijn gasvoorziening in roebels vereffend wordt, is het Duitse nutsbedrijf Uniper van plan het Russisch staatsgasbedrijf Gazprom in euro’s te blijven betalen. En dat zal geen schending van de sancties inhouden, verklaarde de energiegigant vandaag. Overigens is de deadline voor z’n volgende betaling eind deze maand al.
Het Kremlin heeft geëist dat Europese gasafnemers twee rekeningen openen bij Gazprombank: één voor euro’s en één die de valuta omzet in roebels. Volgens de Europese Commissie zou een dergelijke actie echter de tegen het Kremlin ingestelde strafmaatregelen tenietdoen. Intussen krijgen Polen en Bulgarije al geen gas meer van de Russen omdat ze weigeren af te rekenen in de Russische munt.
Volgens een woordvoerder van Uniper, dat voor meer dan de helft van zijn lange termijn-gascontracten afhankelijk is van Rusland, vertrouwt zijn bedrijf er nog steeds op dat het in euro’s kan blijven betalen. Het blijft echter onduidelijk of Uniper daarvoor een roebelrekening bij Gazprombank heeft geopend. Dat schrijft de nieuwssite Bloomberg.
“Een betalingsconversie die in overeenstemming is met de sanctiewetgeving en het Russische decreet zou mogelijk moeten zijn”, zei Unipers woordvoerder vandaag tegen diezelfde nieuwssite.
Decreet
Uniper verwijst mogelijk naar een recente, door het Kremlin afgekondigde richtlijn. Volgens dat nieuwe decreet moeten buitenlandse valuta die van kopers worden ontvangen, worden omgewisseld in roebels via rekeningen bij het Russische nationale clearinghouse. Dat is een organisatie die ervoor zorgt dat financiële transacties tussen twee partijen op een veilige manier worden afgewikkeld.
Gazprom heeft naar zijn Europese klanten een brief gestuurd om ze gerust te stellen dat ze gas kunnen blijven betalen zonder de sancties te overtreden. De Russische gastitaan refereerde daarbij aan dit decreet, dat de transparantie van de geldstromen van de buitenlandse kopers zou waarborgen, en de mogelijkheid zou uitsluiten dat een “derde partij” bij de verrekeningen betrokken is. De zwaar door Europa gesanctioneerde Russische centrale bank zou hierdoor dus geen deelnemer zijn aan de betaalprocedure.
Uniper is niet de enige marktspeler die probeert te roeien met de riemen die-ie heeft. Zo zei VNG AG, een ander Duits energiebedrijf dat gas afneemt van de Russen, dinsdag dat het eurobetalingen voor Russisch aardgas naar Gazprombank zal overmaken en geen problemen verwacht wanneer ze in roebels worden omgezet.
De Franse gasleverancier Engie en de Finse netbeheerder Gasum, van hun kant, meldden dat zij wachten op opheldering van de EU over de betaalprocedure voor het Russisch aardgas.
Geen luxepositie
Veel landen verkeren niet in de luxepositie om zomaar de gasinvoer uit Rusland af te kappen. Zo heeft Hongarije bijvoorbeeld gezegd dat het geen andere keuze had dan in te stemmen met de eisen van Moskou. Oostenrijk, dat ongevoor 80 procent van zijn gas invoert uit Rusland, opperde dan weer dat het op z’n minst vijf jaar nodig zou hebben om zich volledig van het Russische energieproduct te ontdoen. Het hoopt dan ook maar dat het Russische gas gewoon blijft stromen, aldus nog Bloomberg.
Overigens staat Oostenrijk ‘slechts’ op de 10de stek in de lijst van Europese landen die het meest afhankelijk zijn van Russisch gas. Letland, Finland, Estland, Tsjechië, Slovenië en Slowakije, Bulgarije en Duitsland gaan het Alpenland voor; Hongarije voert de lijst aan.
(fjc)