De Kroatische kuststad Dubrovnik heeft door het succes van de televisiereeks Games of Thrones zoveel populariteit gekregen dat zijn straten door het toerisme overspoeld dreigen te worden.
Dubrovnik kwam als decor voor King’s Landing, één van de fictieve koninkrijken in Games of Thrones, gedurende de voorbije zeven seizoenen van de televisiereeks zoveel in de aandacht, dat het toerisme een jaarlijkse groei van ongeveer 10 procent heeft laten optekenen. Daarom overweegt het bestuur van de historische stad, daterend uit de zestiende eeuw en behorend tot het werelderfgoed van de Unesco, maatregelen om het toerisme in te dammen. “Dubrovnik is de voorbije periode het slachtoffer geworden van zijn eigen succes,” betoogt Ivan Vukovic, al twaalf jaar actief toeristische gids in de Kroatische kuststad, tegenover het magazine Time.
Cruises
Die groeiende populariteit weerspiegelde zich de jongste jaren in de bouw van een groot aantal nieuwe hotels en een toenemende belangstelling van cruiserederijen, die Dubrovnik steeds vaker in hun vaarschema’s opnemen. Vorig jaar werden in de stad, die ook bekend staat als de Parel van de Adriatische Zee, 539 cruiseschepen met in totaal 799.916 passagiers geteld. Die groei is uiteraard welkom voor de heropleving van de Kroatische economie, die nog altijd 7 procent kleiner is dan voor de uitbraak van de financiële crisis negen jaar geleden, maar de toeristische druk zet Dubrovnik echter ook voor een aantal grote problemen. De ommuurde stad, die alleen voor voetgangers toegankelijk is, moet vaak tienduizend bezoekers per dag verwerken. Dat gaat gepaard met onder meer een belangrijke geluidsoverlast en grote hoeveelheden achtergelaten afval. Indien niet wordt ingegrepen zou de stad zelfs mogelijk haar status als werelderfgoed kunnen verliezen. Daarom wil burgemeester Mato Frankovic een aantal maatregelen doorvoeren om het toerisme binnen de perken te houden. Daarbij wil hij in eerste instantie nog slechts vierduizend bezoekers per dag toelaten. De Unesco hanteert voor de stad een dagmaximum van achtduizend toeristen. “Uiteraard zal die ingreep de economie van de stad raken,” erkent Frankovic. “Misschien zullen door de beperking van het aantal toeristen de volgende twee jaar 1 miljoen euro inkomsten worden gemist. Op termijn zal Dubrovnik zich door die maatregel echter weer als een kwaliteitsbestemming kunnen manifesteren, wat de stad uiteindelijk grotere winsten zal opleveren. (mah)