DSCOVR: Trump wil de camera die deze foto’s neemt afsluiten

De Amerikaanse president Donald Trump wil de activiteiten van het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) in belangrijke mate beperken.

De satelliet zou volgens de plannen van de president alleen nog mogen worden gebruikt voor metingen van het zonneweer. De andere functies zouden moeten worden afgesloten. Er wordt geen motivatie gegeven voor de ingreep, maar wellicht moet de reden voor de beslissing worden gezocht in het feit dat de satelliet onder meer metingen verricht over weerpatronen en de impact van de klimaatverandering. “DISCOVR cirkelt op een hoogte van ongeveer anderhalf miljoen kilometer boven de aarde, waardoor de satelliet unieke beelden van de planeet kan maken en doorsturen,” benadrukt Tim Fernholz, columnist van het magazine Quartz. “De camera’s van de satelliet identificeren veranderingen in het klimaat en weerpatronen op aarde, meten de aanwezigheid van ozon en aerosol en registreren de ontbossing. Daarnaast beschikt de satelliet ook over een radiometer, die kan gebruikt worden voor het verzamelen van informatie over de straling op aarde. Die beide functies wil Donald Trump echter schrappen.”

Budget

“Er wordt geen reden gegeven voor de beslissing, die echter in geen geval met kosten te maken kan hebben,” benadrukt Fernholz. “Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had voor de operaties van de satelliet voor volgend jaar een budget van 1,2 miljoen dollar voorzien. Dat is verwaarloosbaar wanneer men weet dat de Nasa werkt met een budget van 19,1 miljard dollar.” “Daarentegen moet worden geconcludeerd dat de degradatie van DSCOVR, samen met het schrappen van drie aardobservatie-programma’s die nog in ontwikkeling waren, is ingegeven door een strategie van Trump om de problematiek van de klimaatverandering gewoon te negeren,” zegt Fernholz. “Indien geen informatie over het klimaat wordt verzameld, hoeft men ook geen negatieve boodschappen te verwachten of maatregelen te nemen.” Donald Trump wil opnieuw meer ruimte creëren voor het gebruik van fossiele brandstoffen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20